Illegaal geparkeerde en afgedankte deelfietsen worden buiten de stad opgeslagen

Inzicht Leenfietsen

In beslag genomen of kapotte leenfietsen vormen metalen kerkhoven in China

Illegaal geparkeerde en afgedankte deelfietsen worden buiten de stad opgeslagen Beeld Getty

De strijd om de Chinese fietser levert een zwerm van afgedankte leenfietsen op.

Als een vlinder is een zwerm fietsen neergestreken op een veldje buiten de Chinese stad Nanning. De meeste staan nog netjes op hun standaard, klaar om weer op weg te gaan. Maar voorlopig moeten ze daar blijven. Het zijn fietsen die door de gemeente zijn verwijderd omdat ze het trottoir of de ingang van een winkel blokkeerden nadat ze zomaar ergens door hun gebruikers waren achtergelaten.

China telt tal van dergelijke kerkhoven voor in beslag genomen of kapotte leenfietsen, het residu van een industrie die een beetje te vlug van de grond is gekomen. Tientallen bedrijven overspoelden China de afgelopen jaren opeens met tientallen miljoenen leenfietsen die je met een app op je mobieltje van het slot kunt halen en daar ga je. Kost bijna niets: 12 cent per half uur en de eerste keer betaal je 1,20 euro borg.

De gele fietsen zijn van het bedrijf Ofo (het logo lijkt op een fiets). In Chinese steden zie je ze op iedere straathoek rondslingeren. Ook de klanten van andere bedrijfjes gaan kennelijk slordig met hun leenfietsen om, getuige het groene en rood-blauwe randje om de gele vlinder. Maar het kunnen ook afdankertjes van Bluegogo zijn, een van de bedrijven die het in de moordende concurrentie om de Chinese fietser hebben moeten afleggen.

Huurfietsen in de Peking Beeld Najib Nafid

Sinds anderhalf jaar heeft Ofo ook zijn vleugels uitgeslagen in andere landen, waaronder Nederland. Maar de wind zit tegen. Steeds meer steden hebben genoeg van de her en der gedumpte gele leenfietsen uit China en in de VS krijgt de leenfiets concurrentie van de elektrische step. Een nieuwe klant voor het kerkhof?

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.