LEZERSDILEMMAWat zou u doen?

Ik wil een kind, mijn vriend absoluut niet

Lezers vragen andere lezers om raad bij problemen en dilemma’s. Deze week: wat moet ik met mijn kinderwens?

Mijn vriend en ik zijn nu twee jaar samen en hebben een fijne relatie. Ik heb altijd graag kinderen gewild en, mocht het lukken, zou ik dit ook niet willen missen. Mijn vriend denkt daar anders over: hij heeft nooit een kinderwens gehad en ziet een toekomst met kinderen niet voor zich. We zijn beiden 25 en in de laatste fase van onze studie, het duurt dus nog even voor ik aan kinderen zou willen beginnen. Wat moet ik met dit dilemma dat op dit moment nog niet relevant lijkt? 

Vrouw (25), naam bij de redactie bekend

Nog niet klaar voor

Ik zei op die leeftijd ook altijd dat ik geen kinderen wilde. Tijdens en na mijn studie wilde ik vooral genieten van het leven. Niet dat dit met kinderen niet kan, maar ik was er nog niet klaar voor en kon het me nog niet goed voorstellen. Mijn vriendin en ik zijn inmiddels 14 jaar samen en onze oudste zoon werd geboren toen ik 32 was en daarna volgden er nog twee. 

Niels de Boer (35), Dublin

Begin er meteen over

Het is de droom van de meeste vrouwen. In jullie relatie heb je nog even tijd voor je aan kinderen zou beginnen. Mannen hebben alle tijd om hier al dan niet voor te kiezen, vrouwen niet en daarom is het goed om het er nu over te hebben en je vriend tijd te geven aan de gedachte te wennen. Ik was 24, mijn vrouw 21 toen ons eerste kind werd geboren. De leeftijd van het krijgen van kinderen is opgeschoven, maar niet de wens, dus blijf praten over je droom totdat hij het belang ervan ziet. 

Harry Brouwer (66), Winschoten

Neem de tijd voor deze moeilijke keuze

Een lastige situatie. Mijn vriend en ik hadden die ook. We hebben veel gesproken over de voor- en nadelen van kinderen. En waarom ik het wel wilde en hij niet. Dit heeft ons geholpen om elkaars wens beter te begrijpen. Nadat vrienden en familie kinderen hebben gekregen, ben ik van mening veranderd. Hun verhalen hebben me ervan overtuigd dat ik geen kinderen wil. Maar dat kan natuurlijk ook andersom. Dus mijn advies is: praat erover, neem de tijd en beslis samen of jullie wel of geen kind samen willen krijgen. En bespreek dan ook wat je liever wilt: wel elkaar, maar geen kinderen of wel kinderen, maar niet elkaar. 

Marije Bosboom (26), Bodegraven

Je hoeft er nog niks mee

Wanneer een vraag nog niet relevant is, is het pas later nodig daar een antwoord op te vinden. Wie zegt je hoe je leven er over een aantal jaren uitziet? Toen ik 32 was bleek mijn vriendin in verwachting. Ik was superblij. Jaren eerder, op mijn 25ste, moest ik er niet aan denken en het goede nieuws is: dat deed ik ook niet (en zij ook niet). Geniet van de mooie onbezonnen vrijheid die bij deze fase van je leven past. Komt tijd, komt raad. 

Bert van Rijnberk (59), Nieuw Bergen

Kies voor jezelf

In een vorig leven voor hetzelfde dilemma gestaan en voor de liefde van mijn vriendin gekozen. Nadat jaren later de liefde bij mijn inmiddels echtgenote gedoofd was en een scheiding mij kinderloos achterliet, bleek het verdriet van kinderloosheid groter te zijn dan het verliezen van de liefde. Ik kan haar niets kwalijk nemen, ik ben immers zelf degene geweest die mijn kinderwens heeft laten varen. Dus: kies voor jezelf. Maar draag de gevolgen, wat die in de toekomst ook blijken te zijn. 

André Maas (54), Roosendaal

Over twee weken: vriendin wil dat ik mijn vriendschap met haar ex verbreek 

Mijn beste vriendin en ik zijn meer dan veertig jaar bevriend. Zij is vijftien jaar geleden gescheiden, maar ik heb nog steeds contact met haar man (en zijn nieuwe vrouw). Met hem ben ik ook al meer dan dertig jaar bevriend. Mijn vriendin wil dat ik de vriendschap met haar ex verbreek. Zij dreigt ónze vriendschap te beëindigen als ik dat niet doe. Ze begrijpt niet dat dit ook de vriendschap tussen haar en mij zou beschadigen. Mijn vriendin ervaart het als verraad dat ik haar ex nog zie. Ik snap haar, maar het voelt alsof ik mezelf verloochen als ik aan haar eis voldoe. Hoe komen we hieruit? 

Vrouw (55), naam bij de redactie bekend

Onze vraag is: wat zou u doen?
Mail uw antwoord (max. 110 woorden) voor maandag 25 mei 2020 naar: wzud@volkskrant.nl.

Heeft u een dilemma en wilt u zelf advies van lezers? Mail dan uw probleem (max. 110 woorden) naar: wzud@volkskrant.nl. Vermeld altijd uw volledige naam, leeftijd en woonplaats. De redactie behoudt zich het recht voor bijdragen in te korten.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden