LEZERSDILEMMAWat zou u doen?

Ik maak me zorgen over de invloed van complottheorieën op mijn ouders

Lezers vragen andere lezers om raad bij problemen en dilemma’s. Deze week: mijn ouders zien niet in hoe ze worden beïnvloed door complottheorieën.

Sinds de uitbraak van covid-19 merk ik dat mijn ouders doorslaan in complottheorieën. Op Facebook delen ze de meest bizarre filmpjes over machtige leiders die ons in de tang houden, het gevaar van 5G en zelfs aliens. Jammer genoeg hebben ze een sterke drang om anderen te overtuigen, maar volgens mij overzien ze niet hoe schadelijk dit kan zijn voor hun reputatie, in relationele en professionele zin. Ik heb het gevoel dat ze steeds angstiger en meer paranoïde worden en dat ze zichzelf hierin verliezen. Dit zorgt voor een steeds grotere verwijdering tussen ons. Ik maak me zorgen, wat moet ik doen? 

Vrouw (31), naam bij de redactie bekend

Agree to disagree

Complotdenken zet uw relatie met uw ouders onder druk en dat ervaart u als probleem. Weerleggen van de complottheorieën lijkt mij vruchteloos en frustrerend. Mijn advies: agree to disagree. Maak duidelijk kenbaar dat u hun mening kent, maar hierover geen discussie wilt en pogingen tot bekering niet op prijs stelt. Ga dus niet in op hun standpunten en houd daar consequent aan vast. Ik heb deze gedragslijn gevolgd jegens mijn strenggelovige ouders en hun pogingen tot het houden van preken doofden spoedig uit. 

Robert Scheltens (67), Oegstgeest

Vermijd het onderwerp

Ik kan me voorstellen dat u zich zorgen maakt om uw ouders. Voor uzelf en de relatie met uw ouders lijkt het mij belangrijk om geen discussie aan te gaan over de inhoud van hun overtuigingen, maar wel te praten over wat voor effect hun gedrag heeft op u en de zorgen die u heeft. Wellicht kunt u daarnaast samen wat leuks doen wat afleiding geeft voor uw ouders en daarbij afspreken om het onderwerp complottheorieën te vermijden. 

Nicolette Broekman (29), Amsterdam

Toon interesse

Je frustratie en zorgen hierover vind ik begrijpelijk, maar uiteindelijk kun je hun overtuigingen niet veranderen. Probeer nieuwsgierig te zijn, erover te praten. Hoewel dit misschien juist tegen je intuïtie ingaat. Hopelijk stopt dit de steeds groter wordende afstand tussen jullie, en met een beetje geluk staan ze open voor andere perspectieven. Je afsluiten voor hun verhaal zal een aantal van hun overtuigingen misschien alleen maar bevestigen. 

Bas van Rooij (32), Amsterdam

Respecteer hun fantasie

Probeer uw ouders ervan te overtuigen dat ze hun ideeën beter niet aan de grote klok kunnen hangen. Mijn vader geloofde de laatste jaren van zijn leven steeds meer in rare dingen. Dan had hij het bijvoorbeeld over eekheuzels, waarvan hij een jonkie in het bos had gezien, een witte. Mijn moeder en ik respecteerden zijn fantasie. ‘Praat er niet te veel over met andere mensen’, zeiden we, ‘anders loop je kans dat er een heksenjacht ontstaat. Laat het ons geheimpje blijven.’ Hij heeft er in het openbaar niet meer over gesproken, maar op zijn sterfbed fluisterde hij me drie jaar geleden toe: ‘Aan niemand verklappen hè, van die eekheuzels!’ 

Koos van Lunteren (59), Purmerend

Laat het los

Probeer mensen die in complottheorieën geloven niet te overtuigen van hun ongelijk. Ze zullen er een bevestiging in zien van jouw naïviteit en zich er nog sterker in vastbijten. Ga ook niet mee in hun verhaal. Probeer het los te laten en richt je op andere zaken in jullie relatie. 

Joost Brugman (52), Dongen

Probeer ze van sociale media af te houden

Het coronavirus, de lockdown en het gebruik van sociale media blijken een perfecte mix voor het ontstaan en verspreiden van samenzweringstheorieën. Ertegen ingaan met argumenten heeft eerder een averechts effect. Probeer de opgelegde sociale isolatie en het gebrek aan positieve interacties met anderen te doorbreken. Vraag aan familie of vrienden om vaker langs te komen of contact op te nemen. Spoor uw ouders aan om minder sociale media te gebruiken en meer tijd te besteden aan hobby’s zoals tuinieren, schilderen en fietsen. 

Bas de Reuver (44), Groningen

Over twee weken: 

Geven we onterecht toe aan de eisen van onze huishoudelijke hulp?

Al jaren hebben wij een fantastische hulp in de huishouding. Ze is van Turkse komaf, trouw in haar afspraken en maakt uitstekend schoon in ons huis. Er is één kanttekening: ze komt niet schoonmaken als mijn man alleen thuis is. Haar man vindt dit niet goed. Wij plannen ons werk dusdanig dat we hieromheen laveren. Maar soms is het toch niet mogelijk en moet mijn man geforceerd wegblijven van ons huis omdat onze hulp aan het schoonmaken is. Voor mijn man voelt dit alsof hij een gevaar voor haar is. Hoewel we haar cultuur respecteren, vinden we dit wel erg ver gaan. Gaan wij te veel met haar mee? 

Vrouw (60), naam bij de redactie bekend

Onze vraag is: wat zou u doen?

Mail uw antwoord (max. 110 woorden) voor maandag 8 juni 2020 naar: wzud@volkskrant.nl.

Heeft u een dilemma en wilt u zelf advies van lezers? Mail dan uw probleem (max. 110 woorden) naar: wzud@volkskrant.nl

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden