de gids volkskeuken

Hoopvolle pizza voor Valentijn

Valentijnspizza Beeld Loethe Olthuis

De suggestie voor de dagelijkse dis van uw Volkskok. Vandaag: een valentijnspizza, hoofdgerecht voor 2 personen. 

Altijd leuk, op Valentijnsdag iets lekkers maken voor je geliefde. Of, extra spannend, voor degene van wie je hoopt dat het je geliefde wórdt. Maar wat maak je dan, als je niet zo’n keukenprins of -prinses bent? Mislukken mag het niet, dus het recept moet niet te ingewikkeld zijn. En graag iets wat je om begrijpelijke redenen grotendeels van tevoren kunt klaarmaken. En iets wat iedereen lekker vindt, zeker als je de smaak van je stille liefde nog niet zo goed kent. En ten slotte moet het gerecht duidelijk zeggen: ‘Ik ben tot over mijn oren verliefd op je!’

Deze pizza beantwoordt aan alle criteria. En alle Valentijnsclichés zitten erin: ze is roze, met hartjes. Een tikje zoet, maar toch pittig. Gerookte zalm met dille, wie lust dat niet? Pijnboompitten zijn weliswaar niet meer hip, maar wel lekker knapperig. Eet de pizza met kleine hapjes, liefst met je handen, terwijl je elkaar diep in de ogen kijkt. Met rosé bubbels erbij wordt het nog meer Valentijn. Succes verzekerd!

Ingrediënten

2 kant-en-klaar gekookte bietjes, uitgelekt

300 g roomkaas (bv. St. Moret), op kamertemperatuur

2 theel. pastis of andere anijsdrank (bv. Pernod, ouzo)

2 eetl. pijnboompitten

150-160 g ASC- of MSC- gerookte zalm

2 kant-en-klare groene pizzabodems (bv. van Magioni)

5 takjes dille

extra: hartjes-uitsteekvormpjes

Voorbereiding (kan een halve dag van tevoren): schil de bietjes en snijd ze in plakjes. Steek er zoveel mogelijk hartjes uit. Prak de overgebleven biet (ca. 50 g) met een vork zo fijn mogelijk. Meng de bietenpuree met de roomkaas en pastis tot een lichtroze crème. 

Rooster de pijnboompitjes al roerend in een droge koekenpan iets bruin. Laat ze afkoelen. Snijd de zalm in reepjes en leg ze uitgespreid op een bord. Bewaar de bietenhartjes, bietencrème en zalm tot gebruik afgedekt in de koelkast.

Bereiding: laat de bietencrème op kamertemperatuur komen. Verwarm de oven voor op 220 °C. Bak de pizzabodems in ongeveer 8 minuten krokant. Haal ze uit de oven, laat ze even afkoelen en keer ze dan om, zodat de vlakke kant boven ligt. 

Bestrijk de pizza’s gelijkmatig met de bietencrème. Verdeel de zalmreepjes over de pizza’s, strooi de pijnboompitjes en fijngeknipte dille erover uit. Legals laatste de bietenhartjes op de pizza’s en serveer ze direct, met een glas rosé cava (Spaanse champagne) erbij.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden