De gids De boekenluisteraar

Hoogste tijd om naar Europa te luisteren, op zoek naar ziel en zingeving

Hugo Blom leidt u door de wereld van het luisterboek. 

Simon Jenkins: A Short History of Europe

Zoals ik nog iedere dag nieuwe dingen leer over de Nederlandse cultuur, en vaak dingen die ik helemaal niet zou willen leren en die mijn nationale identiteitscrisis alleen maar vergroten, zo wist ik ook niet dat ‘wij’ als enige Europese land niet op zondag stemmen. Veel gezelliger denk ik, stemmen op zondag. Eerst even naar het hokje, en dan uitgebreid lunchen en een lange politieke, filosofische, literaire discussie op touw zetten met vrienden en familie. Bij ons blijkt opeens de zondagsrust, althans in politieke zin, nog heilig. Dat is dan denk ik echt het allerlaatste wat er nog heilig was, want De Bijenkorf en de Hema zijn op zondag wel gewoon open en de kerken zijn leeg en worden trouwens toch al als stembureau gebruikt. We hebben in praktisch opzicht nog wel wat meters te gaan in Europa voordat we echt alles hetzelfde doen en beleven. Een paar jaar geleden werden we nog aangemoedigd Europa ‘best belangrijk’ te vinden. De slogan werkte averechts, maar afgelopen zondag vond opeens meer dan 50 procent van alle Europeanen de politieke toekomst van het continent best belangrijk. Ongemerkt groeien we dan, weliswaar ook hier weer in toenemende politieke verdeeldheid, naar elkaar toe. Hoogste tijd om naar Europa te luisteren, op zoek naar ziel en zingeving.

Wat bij het zoeken naar relevante titels meteen opvalt is dat Geert Maks bestseller In Europa uit 2004 (meer dan 400 duizend exemplaren verkocht) nooit is voorgelezen. Verder is er keus te over. Met een keur aan gortdroge titels: Europa, Europe at Midnight, Midnight in Europe, Europe at Dawn, Europe in Winter en A Short History of Europe. De laatste intrigeert meteen het sterkst, want geschreven door een Brit, Simon Jenkins. Jenkins heeft een lange staat van dienst als journalist en columnist voor onder meer The Times en The Guardian en meer dan 25 boeken op zijn naam staan, waarvan het grootste deel over de verworvenheden van Engeland gaat, met titels als England’s Thousand Best Churches en Britain’s Hundred Best Railway Stations. Jenkins leest zelf voor. Ik had even moeten melden dat het Sir David is, en zo klinkt hij ook. Mooie dictie, maar we beginnen inderdaad 2500 voor Chr. en dat is toch echt te ver weg, hoewel er wel iets voor te zeggen is om dit verhaal uit de mond van een geridderde Engelsman te horen. 

Toch even door naar Maarten van Rossem, met Europa, een hoorcollege over de geschiedenis van de Europese samenwerking. Wie relativering van de (recente) geschiedenis verkiest boven de hetzerige toon die andere historici tegenwoordig nog weleens aanslaan, is hier aan het juiste adres. Hoe hij klinkt, hoef ik niet te beschrijven, wel dat aan de opnamekwaliteit geen geld is uitgegeven. Soit, Van Rossem is een rasverteller en zo wordt Europa opeens leuk, zeker in vergelijking met wat het ooit was. En wat het ooit was of hoe we ooit waren, daarvoor luisteren we dan naar The Europeans (1878) van de Amerikaanse auteur Henry James, die zijn afkeer van het vaderland nooit onder stoelen of banken stak, het grootste deel van zijn leven in Europa verbleef, en in deze roman de verschillen tussen de Oude en de Nieuwe Wereld uitvergroot door twee Europeanen in Amerika bij familie op zoek te laten gaan naar geld en geluk. Er zijn maar liefst drie uitgaven beschikbaar. Wel alle drie voorgelezen door een Amerikaan…

Het Volkskrantgeluid: Waar interessante en spraakmakende verhalen online en in de krant ophouden, gaat het Volkskrantgeluid verder. Wat is een zwart gat precies? En hoe gaat het eraan toe in tbs-klinieken? Onze verhalenmakers leggen het uit.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden