de gids hiske aan de kust

Hoogovens, goeie golven en prima eten bij Timboektoe aan de Noordpier

Deze zomer geen cijfers. Hiske zoekt de zee op, van Bergen tot ­Cadzand. Aflevering 2: Timboektoe in Wijk aan Zee met een uitgebreid menu, alles van burgers en bitterballen tot pokébowls en poulet noir.

Timboektoe bij Wijk aan Zee, met de hoogovens van Tata Steel op de achtergrond. Beeld Niels Stomps

Wat is het aan het strand dat ons zo rustig maakt? Vaak de afwezigheid in het blikveld van menselijk ingrijpen – de zee klotst af en aan, de maan doet z’n ding met het getij en zand, licht en wind zijn op hun eigen duizenden manieren zand, licht en wind zonder inmenging van mensen, of zelfs van andere natuur. 

Toch kan juist ook menselijk ingrijpen dat prettig-nietige gevoel geven, als het maar absurd groot is. Rijdt u van het slaperige dorp Wijk aan Zee naar de Noordpier, onze bestemming van vandaag, dan heeft u aan uw linkerhand de hoogovens van Tata Steel liggen: een apocalyptische stad van bergen rokende ijzererts, rammelende machines, waar het vooral ’s nachts gloeit en brult alsof je langs de hel fietst. En dat is nog niet alles, qua indrukwekkend: recht boven u zoeven torenhoge windmolens, in het Noordzeekanaal liggen de dreigende, donkergrijze bunkers van het Forteiland en vaker wel dan niet komt er een torenflat van een cruiseschip voorbijgevaren, die dan zijn donderende toeter laat horen.

Surfers op het strand bij Timboektoe in Wijk aan Zee. Beeld Niels Stomps

De twee asymmetrische pieren die de toegang van het Noordzeekanaal beschermen zorgen ervoor dat het water hier over het brede, afgeronde strand slaat op een manier waar sommige mensen nogal opgewonden van raken. Die mensen zijn de surfers, makkelijk te herkennen aan hun in wetsuit dan wel gezonde teint gestoken, zelfvoldaan fitte lijven, en de enorme planken die ze op hun schouders meetorsen. ‘Wijkiki’ noemen ze het hier liefkozend – naar het beroemde strand in Honolulu, Hawaii. Ze houden het weerbericht nauwlettend in de gaten en bespieden de lengte en de kracht (‘swell’) van de golven, en de rookpluimen van de hoogovens om te zien waar de wind vandaan komt.  De Nederlandse golfsurfcultuur begon met Go Klap in Scheveningen, maar hier aan de Noordpier wordt ook al sinds de jaren tachtig gesurft, ruim vóór de verharde weg er lag. Het strand voelde toen als een soort Verweggistan, of Timboektoe, zoals het eerste uitspanninkje hier heette – veel meer dan een veredelde surfoplankenopslag was er niet.

Beeld Niels Stomps

‘Het is geen goed surfweer vandaag’, zegt bedrijfsleider Dennis Oostveen. ‘De zee die je nu ziet noemen wij een klotsbak.’ Maar het strand is hier allang niet meer alleen van de planktorsende sportievelingen, hoewel er nog steeds een grote vereniging en ook een paar surfscholen zitten. Wijkiki is tegenwoordig ook voor gezinnen, stelletjes en mensen die nog geen teen in de zee durven steken – en Timboektoe is een heus milieuvriendelijk opgetrokken strandrestaurant met honderd zonnepanelen op het dak, en het gehele jaar open. Op een goeie dag zitten er hier vijfhonderd mensen op het terras, en dan nog honderdtwintig binnen.

Beeld Niels Stomps

En wat eet je daar dan, als al dan niet surfer? Nou: alles van pokébowls tot zwartpootkip van de barbecue, en dikke hamburgers natuurlijk. De grote hoeveelheid Amsterdammers die tegenwoordig de rit naar Wijk aan Zee maken, zegt Oostveen, zorgde ook voor een flinke vraag naar vegetarische gerechten.

Verwacht geen chic gedoe bij Timboektoe: voor een drankje op het terras moet je nog steeds achter in de rij aansluiten, die overigens wonderlijk snel gaat. Maar het eten is vers en prima bereid, en de service is vrolijk en vriendelijk. Vooral de dagspecials (elke dag een andere vegetarische ravioli, een visje, een curry) zijn een prima deal. 

Wat en waar

Wat: Timboektoe

Waar: Neem vanuit Wijk aan Zee de Reyndersweg naar de Noordpier. Timboektoe is de eerste zaak rechts op het strand.

Sfeer: Van origine een uit de kluiten gewassen surfkeet, maar tegenwoordig loopt alles door elkaar in deze gigantische zaak.

Eten: Uitgebreid menu met alles van burgers en bitterballen tot pokébowls en poulet noir.

www.timboektoe.org

Op zoek naar een fijn restaurant of benieuwd naar waar het lekker eten is bij jou in de buurt (en waar juist niet)? Van Amsterdam tot Groningen, van luxe diner tot eenvoudige hapjes, met of zonder Michelinster: hier vind je de beste en leukste restaurants van Nederland.  

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 de Persgroep Nederland B.V. - alle rechten voorbehouden