Hoe vaak was ik mijn lakens?

Er is weinig lekkerders dan tussen de versgewassen lakens duiken. Het probleem is alleen: het is zo’n hels karwei om die lakens te wassen - of eigenlijk: je bed vervolgens weer op te maken. Dus doen de meeste mensen dit het liefst zo min mogelijk. De vraag is: hoe vaak is het écht nodig om je lakens te wassen?

Beeld Daantje Bons

De algemene stelregel op sites als Cleanpedia en Good Housekeeping luidt: bij normaal gebruik één keer per twee weken, bij hevig zweten eens per week. Volgens een Britse enquête wast eenderde van de Britten hun lakens minder vaak. ‘Lekker is anders’, zegt Hermie Harmsen, universitair hoofddocent medische microbiologie aan het UMC Groningen. ‘Maar de meeste mensen wassen het beddengoed niet één keer per week en we worden niet massaal ziek. De bacteriën in ons bed zijn algemene, humane bacteriën, die je niet snel ziek zullen maken.’ Harmsen: ‘De echte ziekmakers komen op andere manieren tot ons, via bijvoorbeeld niezen’.

Vaak gaan we onze lakens wassen als we het zelf niet meer lekker vinden en daar is een reden voor, denkt Harmsen: ‘Ik heb hier geen wetenschappelijk bewijs voor, maar ik denk dat dit ons eigen verdedigingsmechanisme is. Dat we het gaan wassen voordat de bacteriële activiteit ziekmakend wordt’. Harmsen noemt dit het ‘gatsie-mechanisme’.

Onze lakens worden onwelriekend en smoezelig door zweet, huidvet en - schilfers en stof. En laat deze menselijke vezels nou net een heerlijk hapje voor de huisstofmijt zijn. Hun uitwerpselen kunnen op hun beurt problematisch zijn voor mensen die daar allergisch voor zijn. Bacteriën en huisstofmijten gedijen extra goed in een vochtige omgeving. Hierom kun je beter je lakens omslaan zodat de zweetplekken kunnen drogen, in plaats van ‘s ochtends je bed strak opmaken.

Harmsen: ‘In een hotel wil je overigens wel iedere keer schone lakens. Dit omdat de bedwants - een parasiet die dol is op vieze lakens - de laatste jaren is teruggekomen in Europese hotelbedden.

Gids-oordeel: volgens deskundigen hoef je pas te verwisselen als het zelf vindt stinken. Deze richtlijn vinden we wel erg losjes. Ons ‘gatsie-mechanisme’ ligt een stuk hoger.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.