De Volkskeuken Hazelnootpasta

Hoe maak je zelf hazelnootpasta met écht, zoals vroeger, heel veel hazelnoten?

Ga direct naar de notenkraam. Ga niet naar het park. Pluk daar géén hazelnoten. U ontvangt derhalve geen 500 viezige hazelnotentorrenlarfjes. U bespaart uzelf zo een hoop tijd.

Beeld Thinkstock

Die kunt u besteden aan het e-mailen met uw gemeente met het verzoek iets aan torrenverdelging te gaan doen. Dit omdat u niet weer voor piet snot een uur uit plukken wilt gaan met uw kroost. Of een uur de blaadjes van de hazelnoten af te pulken. En dan ruim 2 uur te kraken om tot de conclusie te komen dat op zes hazelnoten na, álle noten een vies-wit-wurmpje bevatten en u het hele zwikkie rillend in de gft-bak kunt mikken. Dan krabt u zich nog minstens een half uur na, ook al weet u dat die larven echt alleen maar hazelnoot eten, en niet u.

Zonde hoor, want in übervinex tieren de hazelaars welig. Dit jaar hingen er ook echt veel hazelnoten aan. En wildplukken is leuk. En hip, en ecologisch, dus cool. Jammer dat ze besmet zijn met een stomme tor die de oogst vernachelt. Want het zijn dus niet alleen de hazelnoten met een gaatje die je moet mijden: alle noten kunnen zomaar besmet zijn, zonder dat je dat ziet.

We hadden best een hoop lol, al plukkend langs het fietspad. Helemaal omdat dochter plots besefte dat hazelnoten in de hazelnotenpasta gaan. Zij stond meteen met jas en schoenen aan paraat. Want hazelnootpasta, dat is Nutella. En dat lust ze heel erg graag. Technisch gezien is dat eigenlijk meer suiker-, olie- en cacaopasta, maar goed. Nu maakten we zelf pasta. Met gekochte noten. En écht, zoals vroeger, met heel veel hazelnoten.

Ingrediënten

- 150 gram hazelnoten

- 2 el zonnebloemolie

- 50 gram rozijnen

- 90 gram pure scharrel-chocolade

- 10 el (soja)melk

- 50 gram ruwe rietsuiker

Bereiding

Wel de rozijnen. Rooster de noten 5 minuten in de oven en wrijf met een schone theedoek het velletje er af. Doe de hazelnoten in de keukenmachine en laat minstens 5 minuten draaien. Het wordt eerst poeder, daarna glimmende prut. Dat is de olie uit de noten. Als het gaat glimmen, doe je de zonnebloemolie erbij en, handje bij handje, de gewelde rozijnen. Laat de keukenmachine lekker draaien terwijl je de chocola en suiker in een pannetje oplost in de (soja)melk. Doe dan, eetlepel voor eetlepel, de chocoladesaus bij de notenprut.

De pasta is niet zo zoet en daardoor des te lekkerder. In een opengesneden banaan op de barbecue, bijvoorbeeld.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 de Persgroep Nederland B.V. - alle rechten voorbehouden