De gidsGeldvraag

Hoe help ik mijn kind in de bijstand?

Onze zoon van bijna 50 komt binnenkort in de bijstand. Hij krijgt dan ongeveer 1.000 euro netto, terwijl zijn koopwoning 1.300 euro per maand kost. Alleen al aan aflossing is hij maandelijks 600 euro kwijt. Kunnen wij hem helpen?

Beeld ANP

Uw zoon zit in een beroerde situatie. Ons systeem is niet berekend op steun aan mensen met bezit. Wie een dure koopwoning heeft, moet zichzelf redden.

Deze zomer was ik in de Verenigde Staten en daar nam ik regelmatig een Uber-taxi, wat voor een gezelschap van drie personen nauwelijks duurder was dan het openbaar vervoer. Veel Uber-chauffeurs hadden twee banen en werkten 60 tot 70 uur per week, omdat zij een hoge hypotheek hadden of de dure studie van hun kinderen moesten betalen. Als uw zoon geen werk vindt waarmee hij zijn woonlasten kan betalen, moet hij op zijn Amerikaans een extra baantje nemen.

Wat kan hij van de bijstand verwachten? Veel gemeenten helpen bijstandsgerechtigden via de bijzondere bijstand tijdelijk met een woonkostentoeslag. Een uitkomst voor wie te veel huur betaalt om recht te hebben op huurtoeslag of voor wie veel geld kwijt is aan hypotheekrente. Maar in het laatste geval worden kosten voor de aflossing van de hypotheek niet meegerekend als woonlasten. Uw zoon moet die 600 euro aan aflossing zelf ophoesten.

1.200 euro is in de gemeente Amsterdam het maximale totaalbedrag per jaar voor een schenking aan een bijstandsgerechtigde zonder dat dit ten koste gaat van de hoogte van de uitkering.

Sinds 2013 moet iedereen die een nieuwe hypotheek afsluit, verplicht aflossen om recht te hebben op hypotheekrenteaftrek. Die aflosverplichting heeft dus ook consequenties voor werklozen. Wie eenmaal huiseigenaar is, treedt toe tot de bezittende klasse voor wie de bijstand weinig uitkomst meer biedt.

Kunt u als ouders nog bijspringen? Gemeenten staan schenkingen aan bijstandsgerechtigden slechts beperkt toe. Iedere gemeente hanteert haar eigen normen. In Amsterdam worden schenkingen van meer dan 1.200 euro per jaar op de uitkering gekort. Als uw zoon afziet van de bijstand en desnoods tegen een minimumloon gaat werken, dan kunt u wel helpen. U mag hem maximaal 5.428 euro per jaar belastingvrij schenken.

Een andere optie, de woning verkopen, zal in de praktijk vies tegenvallen. Uw zoon zit vastgeklonken aan zijn dure woning. Als hij 600 euro per maand aan aflossing betaalt, heeft hij minstens 250 duizend euro hypotheek. Om zo’n hypotheek te krijgen, moet iemand ruim 55 duizend euro per jaar verdienen. Hij kan kleiner gaan wonen, maar hij krijgt alleen een nieuwe hypotheek als hij genoeg inkomen heeft. De vuistregel is dat je 4,5 keer je bruto jaarinkomen aan hypotheek kunt krijgen. Een betaalbare huurwoning vinden is bijzonder lastig.

Als uw zoon de woning verkoopt, zal blijken dat hij eerst zijn vermogen moet opmaken voordat hij bijstand kan krijgen. Een alleenstaande bijstandsgerechtigde mag maximaal 6.120 euro hebben en partners of alleenstaande ouders het dubbele. Verkopen is dus bijzonder onaantrekkelijk, zo niet praktisch onhaalbaar omdat een andere woonruimte niet te vinden is.

Werkloze huiseigenaren moeten het dus maar zelf zien op te lossen, zodra de WW-uitkering stopt. Of ze moeten steun krijgen van rijke ouders.

Reinout van der Heijden is hoofdredacteur van de Geldgids.

Zelf een vraag aan Reinout? geldvraag@volkskrant.nl

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden