De gids Het nieuwe eten

Het nieuwe eten: mayonaise met, ja echt, alcohol

Wat ze verzinnen, in de voedselindustrie!

GinMayo - Dag in Dag uit

Het nieuwe eten constateert verheugd het voorlopige eindpunt van de veel gememoreerde verkaramelzeezoutisering van de maatschappij, nu M&M’s sinds een tijd een special edition Crunchy Caramel op de markt heeft. Dat wil zeggen dat ze, onder het kleurenlaagje, als een paleolithische steenlaag zo’n Duitsig suikerpindaomhulsel hebben aangebracht, dat zó hard is dat het telkens even spannend is of de pinda zal splijten of dat toch je kauwvlak bezwijkt. Nergens wordt overigens melding gemaakt van zeezout, maar louter het tonggevoel doet je al direct grijpen naar de waterfles en de bloeddrukmeter. Wellicht is het gewoon Caramel-Jozo, dat market wat minder feestelijk. Hoe dan ook lijkt caramel fleur de sel hierbij definitief het lekker gekke voorbij.

Dus richten we nog eenmaal het vizier op die ándere grote golf in de samenleving: de omtrekkende beweging van alcohol. Die verdwijnt met verve en succes uit bier en bubbels, maar probeert enkele meters verderop in het schap stoerder te maken wat van nature niet zo stoer is, ijs en chocoladeletters bijvoorbeeld. En nu ook: mayonaise. De Amsterdamse Mossel Gin Seafood Bar ging daarvoor de samenwerking aan met Zaanse Mayonaise, waarbij het woord ‘oerhollands’ zich ongevraagd opdringt. Ze doen er de betrekkelijk upmarket Bobby's Gin in, maar die staan dan weer niet met logo op de tube. Smaak: de mayo-ketchupcocktail die je in 1976 over je paprikachips deed. Met een vleugje niet onaangename mufheid van de Duyvis-dipsauszakjes, over jaren zeventig gesproken. En ook een beetje: whiskysaus uit de pompfles bij de visboer. In die zin is de alcoholificatie ook weer niet zó'n nieuw fenomeen.

Mocht u het zich afvragen: om niet meer achter het stuur te mogen moet u  zeker anderhalve liter hebben opgedronken.

Cijfer: 6

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.