Weekendwijsheid Liesbeth Smit

Het nadeel van de maakbaarheidsgedachte is dat we denken overal een zegje in te hebben

Liesbeth Smit Beeld Bas Losekoot

Liesbeth Smit (44) auteur van Ik moet nog even kijken of ik kan (over introverte mensen): ‘Het is natuurlijk een inkopper van jewelste. Maar als je ermee kunt leven dat dingen nu eenmaal gebeuren op het moment dat ze gebeuren, dan krijg je vertrouwen. Zelfs als iets uiteindelijk niet gebeurt: dan was het simpelweg niet voor jou. Ja, dat geloof ik echt. Ik weet nog goed dat ik tegen mijn vader riep: ik ben 39, ik heb al jaren geen relatie, ik heb geen kinderen, is dit het nou? Hij antwoordde: ‘Alles heeft z’n tijd’. Zo mooi.

Je kunt ook met de wolven gaan meehuilen, maar dat lost niks op. De tijd is je vriend, je hoeft ’m niet neer te sabelen. Maar als je iets heel graag wil, moet je dus oppassen dat de tijd niet je vijand wordt. Je wordt gestrest en nukkig als je elke dag benadrukt wat er níét is. Sommige mensen proberen de gebeurtenissen te forceren, die gaan bijvoorbeeld als een gek daten. Een vriendin van mij heeft een anonieme zaaddonor gevonden en leidt nu een pittig leven als alleenstaande moeder, zo zou ik het zelf niet willen. Het nadeel van de maakbaarheidsgedachte is dat we denken overal een zegje in te hebben.

Wees niet zo kieskeurig, zeggen mensen dan, of: je wilde zeker eerst carrière maken? Alleen: je kunt niets afdwingen, dan wordt het onnatuurlijk. Kinderen zijn er niet gekomen. Ik was 41 toen ik mijn grote liefde ontmoette: daarvóór was het mijn tijd nog niet, zo zie ik het. Je hebt het leven niet zo in de hand als je denkt. Juist in die gedachte zit echte vrijheid, en echte troost.’

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 de Persgroep Nederland B.V. - alle rechten voorbehouden