Recept Citroenpasta met zeekraal

Het is groen en het groeit in zee

Deze zomer houdt kok Yvette van Boven het eenvoudig: iets lekkers uit de Noordzee met een biertje erbij en klaar is ze. Deze week: zeekraal.

Citroenpasta met zeekraal. Beeld Oof Verschuren

We maken deze zomer een tochtje langs de Noordzee. Dat betekent dan natuurlijk niet dat ik alleen maar vis, schaal- of schelpdieren serveer: natuurlijk niet. Er groeit ook groente langs de kust.

Ooit was ik in Zeeland, vlakbij de Oosterschelde, en daar zag ik ze: een kwelder vol wilde zeekraal. Met hun kleine groene cactusarmpjes-zonder-stekels zwaaiend in de lucht. Een vrolijk gezicht.

Zeekraal is het hele jaar door verkrijgbaar bij de viswinkel en in de supermarkt, meestal geïmporteerd uit Frankrijk, Mexico of Israël, maar in de zomermaanden komt het gewoon uit ons eigen Zeeland. Weliswaar gekweekt, die wilde zeekraal blijft waar die is, anders slopen we onze breekbare natuur.

Zeekraal moet knalgroen, knapperig en vet zijn. Hij groeit in zout water, dus dat proeft u als eerste: zeekraal smaakt zilt, licht zuur en grassig.

Het is een oermakkelijke groente die – net als taugé eigenlijk – alleen enkele seconden geblancheerd dient te worden, dan is het al klaar. Kookt u ’m te lang dan verliest hij dat knapperige, sappige en worden het saaie groene draden.

Een perfect ingrediënt voor een snel hapje op een warme zomeravond dus: Citroenpasta met handenvol zeekraal erdoor. Even een dagje vega.

Citroenpasta met zeekraal

voor 4 personen, bereiden 20 minuten

2 citroenen, de geraspte schil & het sap

500 gram spaghetti

zeezout en veel versgemalen zwarte peper

6 eetl. boter

100 gram fijngeraspte Parmezaanse kaas

150 gram zeekraal

Kook de pasta in een grote pan kokend, goed gezouten water, tot het nét aan al dente is (de pasta gaart nog verder in de saus). Giet de spaghetti af en bewaar een beker (zeg 200-250 ml) kookvocht.

Smelt de boter in een zware hapjespan en voeg de geraspte citroenschil en flinke draai gemalen zwarte peper toe. Roer op laag vuur het sap erdoor en vervolgens de spaghetti, de zeekraal en de Parmezaanse kaas. Blijf roeren tot de kaas is opgelost. Draai het vuur hoger en giet er zoveel kookvocht bij dat het gaat binden (dat heet officieel emulgeren) en een dun romig laagje saus om alle spaghetti hangt. Proef of er naar uw smaak nog wat zout door moet.

Dien gelijk op, bestrooid met meer peper en geraspte citroenschil. Geef er een goeie kom sla bij.

Nederlandse biertip van Raymond van der Laan:

Een zuur en zilt gerecht vraagt om een soortgelijk bier. Gelukkig is daar de gose: van oorsprong een Duits zuur bier dat met ziltig water is gemaakt. Tegenwoordig voegen brouwers een snufje zout toe aan de brouwketels. Dat klinkt viezer dan het is, heus. Drink Swingers van de Amsterdamse brouwerij Oedipus, de keuze van vandaag, en ontdek het zelf. De kwalificatie ‘verfrissend’ krijgt een nieuwe betekenis.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 de Persgroep Nederland B.V. - alle rechten voorbehouden