De Gids de boekenluisteraar

Het is geen wedstrijd, maar ik ben natuurlijk wel op zoek naar de stem die ik in mijn hoofd hoorde, waardoor ik het ook echt wilde horen

Hugo Blom leidt u door de wereld van het luisterboek.

Sally Rooney: Normale Mensen.

Er zit een stem in mijn hoofd. Dat lijkt heel erg logisch voor iemand die geacht wordt boeken te luisteren, maar het ging niet om een voorleesstem, want ik lás een boek. Dat is vloeken in de luisterkerk. Het was een boek van het verwijtende stapeltje, dat enthousiast is aangeschaft, hier wat over gelezen, daar wat over gehoord, fijne kaft, leuke letter, 14,95, enzovoort. Vervolgens ligt dat stapeltje daar maar te staren. Gelukkig was het opeens Hemelvaart, waar je met een beetje goede wil een minivakantie van kunt maken, en in vakanties wordt opeens wél gelezen.

Over nieuwe schrijvers, althans degenen die het goed doen, wordt graag gezegd dat er een nieuwe stem is opgestaan. Het kan ook gaan over schrijvers die eerst wat aangemodderd hebben en het nu eens in dit genre, dan weer daar geprobeerd hebben, en nu eindelijk hun stem gevonden hebben. Op het stapeltje lag een boek van Sally Rooney, die debuteerde in 2017, ik liep inderdaad een beetje achter. Ze schreef Conversations with Friends. De opvolger, Normal People, verscheen meteen het jaar erop. Beide werden lovend ontvangen, en de schrijfster werd aangeduid als de (Ierse) stem van een generatie. Overigens werd Rooney in deze krant bij het verschijnen van haar tweede boek ‘piepjong’ genoemd. Daar keek ik even van op, want ze is van 1991, dus is ‘piep’ tegenwoordig verschoven naar alles onder de 30? Of heb ik zelf de afslag ‘stok’ al genomen en is verder iedereen ‘piep’? Hoe het ook zij, zoals de ouden zongen, piepen de jongen, en die piepstem van Rooney maakte snel furore met een debuut dat ons allemaal een blik laat werpen in de gedachtenwereld van hedendaagse adolescenten. Een wereld waarin perfectionisme, social media en het onvermogen om werkelijk contact met de ander te maken de mens gevangen houden. Het verhaal houdt ook de lezer gevangen, ieder woord is met grote precisie neergezet, terwijl er tegelijkertijd een soort achteloosheid heerst waarbij het lijkt alsof alles terloops wordt verteld. Wordt er dan ook achteloos voorgelezen?

We kunnen kiezen: een keer in het Nederlands, door Chava voor in ’t Holt en een keer in het Engels door Aoife McMahon. Twee actrices die we ook allebei van het scherm kunnen kennen. Voor in ’t Holt speelde de hoofdrol in De Hel van ’63 en kleinere rollen in verschillende tv-series. McMahon werkt in het theater, voor tv, spreekt stemmen in voor videogames en heeft 60 luisterboeken op haar naam staan. Het is geen wedstrijd, maar ik ben natuurlijk wel op zoek naar de stem die ik in mijn hoofd hoorde, waardoor ik het ook echt wilde horen. McMahon is een klassieke Ierse om te zien met haar lichte ogen en grote bos rode krullen, al mag dat natuurlijk geen rol spelen bij luisterboeken. Klínkt ze ook als een volbloed Ierse en is dat de stem die in mijn hoofd zong? Ze heeft inderdaad een licht Iers accent, dat precies past bij dit verhaal waarin ironie en distantie hoogtij vieren. Er zit een stem in mijn hoofd en die heeft nog 59 boeken voorgelezen. Weer een stapeltje.

Het Volkskrantgeluid: Waar interessante en spraakmakende verhalen online en in de krant ophouden, gaat het Volkskrantgeluid verder. Wat is een zwart gat precies? En hoe gaat het eraan toe in tbs-klinieken? Onze verhalenmakers leggen het uit.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 de Persgroep Nederland B.V. - alle rechten voorbehouden