De perfecteCocktail

‘Het ideale ingrediënt voor een cocktail is jenever’

Tess Posthumus hoort tot de beste cocktailmakers van Nederland. Ze schrijft receptenboeken voor wie thuis cocktails wil mixen.

Beeld Jérôme Schlomoff

‘Er bestaat niet één perfecte cocktail; er zijn er wel duizend. En welke de perfecte is voor dat moment hangt af van wat voor dag je hebt gehad, in wat voor stemming je bent, of je avond net begint of dat je zo meteen gaat slapen. Bij mensen die daarvoor in zijn, vind ik het leuk eerst uit te vinden wat hun smaak is voordat ik een drankje voor ze mix. Je bent als bartender ook gastvrouw.

‘Je kunt met elke cocktail eindeloos variëren. Zo bestaat een daiquiri in principe uit suikersiroop, limoen en rum. Maar wij hebben hier alleen al tachtig verschillende soorten rum staan, die leveren allemaal een andere cocktail op. Zo kan een Jamaicaanse rum heel funky zijn. Daar kun je mee spelen. En dan heb ik het nog niet eens over alle verschillende manieren waarop je je eigen suikersiroop kunt maken, branden, samenstellen, van allerlei fruitsoorten.

‘Het ideale ingrediënt voor een cocktail is jenever. Een kwart van alle klassieke cocktailrecepten is erop gebaseerd. Jenever is een prachtig product. Er is zo veel onwetendheid over die drank. Daarom ben ik bezig met een boek over jenever, ik vind educatie belangrijk en via boeken gaat dat makkelijk.

‘Ik ben ooit in de horeca begonnen als bijbaan naast mijn studies. Ik heb zowel een master in Sociologie als in Media en cultuur. Via via kwam ik terecht bij Door 74, die wereldwijd in de top-50 van cocktailbars stond. Daar ontmoette ik ook mijn compagnon Timo Janse. Door 74 deed mee aan wedstrijden en op een goed moment begon ik die te winnen. Een goede bartender kun je vergelijken met een kok: alles hangt af van de receptuur en het vermogen daarmee te variëren en zo tot grote hoogte te komen.

Tess Posthumus (1988) werd bartender terwijl ze Sociologie en Media & Cultuur studeerde. Inmiddels heeft ze haar eigen cocktailbar. Ze hoort tot de top-10 van beste bartenders ter wereld en reist rond om cocktails te mixen.

Beeld Jérôme Schlomoff

‘Ik vind het wereldje van cocktailnerds heerlijk. De mensen die de kleine feitjes achter elke whiskey willen weten: wat voor granen er zijn gebruikt en hoe lang hij in wat voor vaten heeft gerijpt. Die bezig zijn met kruiden en met de kwaliteit van het water waarvan de ijsblokjes worden gemaakt. Zo zit er in de Verenigde Staten chloor in het kraanwater. Als je daarvan ijsblokjes maakt, smaakt je cocktail naar chloor.

‘Timo en ik hadden één droom: een eigen cocktailbar. We openden Flying Dutchmen Cocktails eind 2017. Het is een klassieke cocktailbar. Ik sta hier zelf twee, drie avonden per week achter een station: mijn plek achter de bar. We hebben in Nederland nog geen echte cocktailcultuur. Onze gasten weten dan ook vaak niet precies wat ze willen. Door middel van doorvragen, kan ik uitvinden wat mensen lekker vinden. Je moet het niet overdrijven: je moet mensen eerst leren lopen, dan rennen, dan vliegen.

‘Het is heel goed als mensen thuis proberen een cocktail te mixen. Ik zou wel zeggen: koop een jigger, zo’n klein barmaatje en ga niet prutsen met een grove keukenmaatbeker. En gebruik alleen verse ingrediënten: koop verse citroentjes en limoentjes, niet van die vieze knijpflesjes, want daar zit een bijsmaakje aan. En proef: proef tot je hebt gemaakt wat je écht lekker vindt.’

Beeld Jérôme Schlomoff
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden