Het hele spektakel van hijsen, wegen en bloed afnemen

Harderwijk De hijskraan staat klaar. Vier duikers en elf dolfijnentrainers lopen het water in. Orka Morgan wordt medisch onderzocht. Het was de bedoeling slechts een blik te werpen op het dier in een badkuip van het Dolfinarium in Harderwijk, maar in plaats daarvan mogen we exclusief voor de krant het...

Morgan ligt in een hoekje van een bassin met nog heel weinig water. Ze lijkt nietig en houdt zich stil. Het is zes weken geleden dat ze volkomen verzwakt uit de Waddenzee werd opgevist. Sinds een paar dagen mag het publiek haar enkele uren per dag bekijken.

De duikers en trainers groeperen zich rondom de killer whale , zoals dit type orka ook wel wordt genoemd. Dit jaar nog doodde een soortgenoot een trainer in het Amerikaanse park SeaWorld die per ongeluk in het water viel.

In theorie zou ze zich kunnen verzetten, zegt het hoofd van de dolfijnentrainers Steve Hearn, die de operatie leidt. ‘Één hap is genoeg of een klap van haar krachtige staart.’ Maar volgens Hearn raakt de orka al gewend aan de gang van zaken. Ze heeft het nu al tien tot twaalf keer meegemaakt.

Op Hearns ‘een, twee, drie’ duwt de groep haar naar achteren richting de hangmat. Lucht ontsnapt uit haar blaasgat en er klinkt een hoog geluidje, als enig protest. Banden worden aan een hijsapparaat geklonken en na wat gedoe hangt Morgan even in de lucht: 548 kilo, meer dan 100 kilo aangekomen.

De laatste keer dat er een levende orka in de Waddenzee zwom, was in 1947. Morgan kan verdwaald zijn, in de war geraakt door het scheepvaartverkeer dat geluiden voortbrengt die vergelijkbaar zijn met die van de orka’s.

Vissers uit Harlingen ontdekten het dier. Na het bekijken van gemailde foto’s was het voor het Dolfinarium duidelijk dat het om een jonge wilde orka ging. Hearn heeft haar met een boot van het ministerie van LNV en een groep duikers en trainers opgehaald. Onder voortdurend natmaken met doeken en ijsklontjes is het roofdier meer dood dan levend op matrassen in een vrachtwagen naar Harderwijk vervoerd.

Ze reageert en herstelt boven verwachting. Haar gewicht en bloedwaarden nemen toe en temperatuur een ademhaling zijn stabiel.

Hearn weet dat de orka zich niet alleen lichamelijk, maar ook geestelijk moet ontwikkelen. Hij doet zijn best de saaiheid van haar bestaan te doorbreken. Hij reikt vissen aan in een bal met gaten en verzint tijdens het voeren spelletjes om haar te prikkelen. Ze reageert alert en leergierig.

Ook daaruit concludeert hij dat het goed gaat. ‘Deze dieren kunnen ook negatief gedrag vertonen. Met hun kop tegen de muur bonken of vis overgeven zodat ze twee keer wat te doen hebben.’

De dierenarts spant een meetlint langs haar lijf, maar erg serieus gaat het er niet aan toe. ‘3.43 meter; 14 centimeters gekrompen’, zegt hij. De groep lacht en Hearn klapt Morgan op haar kop: ‘Good girl!’. Een orka kan zes meter worden, ze is goed op weg.

Dan moet de thermometer in haar anus en wordt er bloed getapt uit haar staartvin. Morgan ondergaat alles gelaten, ze piept alleen ‘ía’ als Hearn wegloopt.

Langzaam loopt het bassin weer vol water en als de groep de orka uit de hangmat tilt, klapt ze met haar staart en wentelt ze gracieus om haar as. Uit haar blaasgat komt een opgeluchte puf. Het is alsof ze meters groeit.

Als het water halverwege het bad staat, krijgt Morgan als goedmakertje een portie van de 60 kilo vis die ze dagelijks verorbert. Het is duidelijk dat ze zowel Hearn als het ritueel kent. Na een aantal vissen hoeft Hearn maar zijn hand omhoog te houden en ze steekt haar kop uit het water. Ze spert haar bek en toont hem haar 58 tanden.

Als we weggaan, duwt Morgan haar lijf tegen het enige onbeslagen raam in het bassin. Heel dichtbij is opeens een piepklein oog.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden