Het eten deugt, nu de bank nog

Mac eet uit bij de ABN Amro-toren in Amsterdam

Recensent Mac van Dinther eet bij restaurant Circl bij de ABN Amro-toren in Amsterdam.

Beeld Els Zweerink

Wat brengt ons naar Amsterdam?

Wij vragen ons af: kan een bank ook nog iets goed doen? Je zou bijna denken van niet als je het pijnlijke gehannes zag bij ING rond de salarisverhoging van topman Ralph 'ik speel eredivisie maar word Jupiler League betaald' Hamers. Maar we hebben een lichtpuntje gevonden. ABN Amro wilde voor zijn kantoor aan de Zuidas een vergaderplek bouwen met een sterwaardig restaurant, een ballenbak voor bankbengels. Op het laatste moment werd daar de stekker uitgetrokken en besloot men tot de bouw van een duurzaam restaurant, volgens de principes van de circulaire economie. Zo heet het ook: Circl.

Hé, dat is opvallend! Mooi gebouw?

Het nieuwe paviljoen staat pal voor de ABN Amro-toren en ziet er ontnuchterend onspectaculair uit: veel glas in sponningen van grijs aluminium. Op het dak groeien wat ielige boompjes, de achterwand is begroeid met planten.

Wat had je dan verwacht? Een ecoblokhut aan de Zuidas?

Eigenlijk wel. Maar binnen staat alles in het teken van hergebruik. De vloer is van geperste schrootjes, het plafond is geïsoleerd met spijkerbroeken van bankmedewerkers, de toiletten worden gespoeld met regenwater, de lichtgrijze stoelen zijn gemaakt van oude koelkasten. Zo zitten ze ook.

Een zere bil is een klein offer voor de goede zaak. Wat eten we?

Het menu is natuurlijk duurzaam. Veel groenten, (relatief) weinig vlees, alleen van Nederlands vee. Circl kookt onder meer met groenten en fruit van Instock, dat onverkochte partijen uit het distributiekanaal van supermarkten inzamelt. Er is niks mis mee, verzekert onze serveerster.

Gelukkig maar. Smaakt het?

We eten vier gangen, waarvan de eerste twee helemaal vegetarisch. Eerst een prima licht rokerig soepje van 'geredde' paprika's met zoetzure bloemkoolroosjes en zonnebloempitten. Gevolgd door een diep bord met zacht gepofte knolselderij in een zoete uiensaus met een plukje zuurkool voor de frissigheid. Bovenop liggen krokant gefrituurde aardappelslingers, in de saus dobberen speltkorrels die voor wat te kauwen zorgen.

Klinkt heel behoorlijk.

Het is een geslaagde poging van gewone ingrediënten een restaurantwaardig gerecht te maken. Dat geldt ook voor de hoofdact: een mooie moot op de huid gebakken snoekbaars in een groene soep van boerenkool met gepofte rode biet en zout schuim van messeklever (kaas). Dunne schijfjes appel zorgen voor een frisse toets. Daar is over nagedacht.

Het dessert is een goudbruin gebakken plak broodpudding met appelcompote en luchtig advocaatschuim. Inkoppertje.

Goede bediening?

Onze serveerster ontpopt zich als apostel van het circulaire eten. Ze is enthousiast, bevlogen en niet te beroerd om toe te geven dat het soms een worsteling is de juiste duurzame keuzen te maken. Zo was de keuken op energierantsoen gezet. Maar je kunt de gasten moeilijk halfgare vis serveren. Dat is tenminste eerlijk.

De cijfers

Kosten: Vier gangen voor euro 45

Eten 8-

Bediening 8+

Entourage 7,5

Prijs-kwaliteit 8-

Het menu

Paprikasoep met ingelegde bloemkool, croutons en zonnebloempitten

Gepofte knolselderij met uiensaus, zuurkool, spelt en krokante aardappel

Gebakken snoekbaars met soep van boerenkool, gepofte bietjes, appel en schuim van messeklever

Broodpudding met appelcompote en advocaatschuim.

Circl

Gustav Mahlerplein 1b

1082 PP Amsterdam

circl.nl

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.