Het aantal Airbnb overnachtingen is verdubbeld: klopt dit wel?

Berichten verspreiden zich vaak razendsnel, of ze nu kloppen of niet. Wij proberen de zin van de onzin te scheiden. Dit keer: Het aantal overnachtingen in Amsterdam via Airbnb is vorig jaar meer dan verdubbeld.

De Wallen in Amsterdam zijn een populair doorgangsoord tussen Airbnb-adressen en het Centraal Station. Beeld Guus Dubbelman

Van wie komt die claim?

Het cijfer is afkomstig van Colliers International en Hotelschool The Hague. Deze Canadese vastgoedbeheerder en Haagse hotelschool gebruiken gegevens van AirDNA. Dat is een Amerikaans bedrijf dat lokale marktinformatie - per stad - verkoopt aan mensen die accommodatie via Airbnb verhuren. AirDNA doet aan scraping: het checkt elke dag zo'n 2 miljoen aanbieders bij Airbnb (van de 3 miljoen) om te zien of ze iets verhuren. Zo komen de Canadezen en Hagenezen tot een stijging van 125 procent van het aantal Airbnb-overnachtingen in Amsterdam, naar 1,7 miljoen in 2016. 64 procent van die overnachtingen wordt geboekt in vijf wijken: het centrum en omliggende buurten. 'In tegenstelling tot wat Airbnb stelt, verspreiden toeristen zich dus niet door de hele stad', stellen de onderzoekers.

Klopt het?

Scraping is geen onomstreden methode om gegevens te achterhalen die de bron - in dit geval Airbnb - vertikt te verstrekken. In het geval van AirDNA is er nog iets aan de hand. Tot het vierde kwartaal van 2015 kon deze marktvorser nog zien wanneer een accommodatie was geboekt of was geblokkeerd, bijvoorbeeld omdat de verhuurder er zelf verbleef. Eind 2015 maakte Airbnb het derden onmogelijk nog langer het onderscheid te zien tussen booked en blocked.

Op basis van de historische informatie die AirDNA in de jaren daarvoor heeft kunnen verzamelen, kunnen we de huidige cijfers extrapoleren, leggen Colliers en de hotelschool uit.

Zij zeggen ook dat hun bevindingen dicht bij die van anderen komen, zoals het Nederlands Bureau voor Toerisme (NBTC) dat in 2016 een groei zou zien van Airbnb-overnachtingen van 98 tot 116 procent.

Een zegsman van Airbnb noemt de cijfers 'onjuist en misleidend'. Hij geeft geen data over het aantal geboekte nachten, maar zegt dat het aantal 'gearriveerde gasten' in Amsterdam in 2016 is gestegen van 575 duizend naar 770 duizend: 'geen verdubbeling'. Dat is de helft van het totale aantal gasten in Nederland voor heel 2016 dat Airbnb in februari bekendmaakte. Gemiddeld verblijven gasten 3,5 nacht in een accommodatie. Dat zou neerkomen op ruwweg 2,7 miljoen overnachtingen in Amsterdam. Beduidend meer dan de Canadees-Haagse schatting, maar Airbnb wijst erop dat een enkele boeking voor meerdere gasten kan zijn.

Het bedrijf zegt verder dat in 2015 70 procent van de boekingen onderdak buiten het centrum van Amsterdam betrof. Het is onduidelijk hoe hoog dat percentage in 2016 was en evenmin wat het bedrijf onder het centrum verstaat.

Eindoordeel?

Dat in 2016 meer rolkoffers door de binnenstad van Amsterdam hebben gerateld lijkt een veilige aanname. Maar een verdubbeling van het aantal overnachtingen ten opzichte van 2015 valt pas hard te maken als Airbnb open kaart speelt. Het zouden er ook meer kunnen zijn geweest.

Lees verder

1,4 miljoen mensen overnachtten in 2016 met Airbnb in Nederland
Airbnb is goed voor de Nederlandse economie, meldt Airbnb zelf. Vorig jaar boekten ongeveer 1,4 miljoen mensen een verblijf in ons land via de verhuurderssite.

Hobbyist of ondernemer, de fiscus weet het niet
Wanneer verdient iemand iets bij en wanneer is hij ondernemer? De regels zijn niet glashelder. De Belastingdienst kijkt vooral naar het doel van iemands activiteiten. Wie het groot aanpakt, wordt aangeslagen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 de Persgroep Nederland B.V. - alle rechten voorbehouden