DE GIDS bakken met de Volkskeuken

Heel De Volkskeuken Bakt

Beeld Deborah van der Schaaf

De kijkcijfers van het televisieprogramma Heel Holland Bakt van Omroep Max zijn met ruim drie miljoen kijkers weer huizenhoog. Columnist Nynke de Jong schreef in 2014 al over de aantrekkingskracht van het  mierzoete programma: ‘Voor al die mannen en vrouwen die panisch meedoen aan rauw en biologisch en glutenvrij is kijken naar Heel Holland Bakt spijbelen. Even geen calorieën tellen. Even niet denken aan die bak havermout die morgenochtend weer als een kom lauwe specie op de ontbijttafel staat. Je even niet afvragen of je vandaag wel genoeg chia-zaden hebt binnengekregen. Bij Heel Holland Bakt doen ze namelijk niet aan superfoods. Alleen maar aan food waarvan je supervet wordt. En niemand verontschuldigt zich ervoor. Het is troostrijk om te merken dat er nog altijd een wereld bestaat waarin zoetstoffen geen zonde zijn. Een wereld waar je gewoon mag genieten van ongezond voedsel. We hebben het nódig.’ 

Instapmodel: de moddertaart van patissier Kees Raat Beeld rv

Moddertaart van Kees Raat (makkelijk) 

Volkskok Sake Slootweg probeert een taart van patissier Kees Raat uit de Amsterdamse Warmoesstraat. Raat publiceerde De Chocoladebijbel. ‘Thuis bak ik als eerste de moddertaart waarvan ik in de winkel al twee stukken heb opgeschrokt. Pittig en smeuïg is het een super-instapmodel in Raats wereld.’ 

Nürnberger Elisenlebkuchen Beeld Pay-Uun Hiu

Lebkuchen uit Duitsland (iets ingewikkelder) 

Elk jaar kriebelt het opnieuw en probeert Volkskok Pay-Uun Hiu de Lebkuchen te maken waaraan zij de eerste Kerst bij haar Duitse schoonouders verslingerd raakte. Het smaakte als speculaas en taaitaai ineen, maar dan kruidiger en met een laag pure chocola erover. ‘Dat waren de klassieke Nürnberger Elisenlebkuchen, las ik later in Das Lebkuchenbuch van Hans Hipp, nazaat uit een Beiers koekenbakkersgeslacht dat sinds 1610 de recepten van generatie op generatie heeft doorgegeven. En die nu ook in dat boek staan. Het is even een klus en zoiets als Hirschhornsalz (ammoniumcarbonaat, een sterker rijsmiddel dan bakpoeder) en ouwel (eetbaar papier) kunt u het best op tijd via internet bestellen. Maar mislukken kunnen de koeken haast niet en met één hap is het meteen Kerst.’ 

De supermakkelijke brownies van Loethe Olthuis Beeld Loethe Olthuis

 Chocolade-pralinébrownies (makkelijk) 

‘Het allerleukste kerstcadeautje vind ik een mooi doosje of blikje met zelfgebakken koekjes, cakejes, muffins of zelfgemaakte truffels’, schrijft Loethe Olthuis. ‘Nu ben ik eigenlijk helemaal niet zo’n bakster. Bakrecepten in de Volkskeuken probeer ik gewoon zo vaak uit dat er bijna niets meer mis kan gaan. Maar dan nog: goed bakken is tijdrovend precisiewerk. Maar daar heeft de Britse Sarah Rainey nu definitief mee afgerekend in haar 3 Ingrediënten bakboek (Spectrum, € 16,99). Maar drie ingrediënten, jawel. Elk recept, van koekjes en brownies tot honingcake en spinaziequiche telt niet meer ingrediënten. En dat werkt. Vliegensvlug ook nog eens. Zo maakte ik in twee uur tijd onderstaande brownies, Snickersmoten, gembermuffins en haver-bananenbonbon. Zonder stress. En lekker. En chocolade-pralinébrownies dus. Met inderdaad drie ingrediënten: Nutella, zelfrijzend bakmeel en eieren.’ 

De mierzoete cake voor het Kinderkerstdiner Beeld Tallina van den Hoed

Kerstkitschcake! (niet heel lastig) 

Tallina van der Hoed van De Volkskeuken gaat bakken voor het kinderkerstdiner op school. ‘Je zou van minder gek worden. De afgelopen jaren adviseerde ik u iets lekker hartigs te doen, met een beetje groente, maar toch aantrekkelijk. Dit jaar is het mijn zoons laatste basisschooljaar en doe ik wat hij wil: kerstcake met eiwitglazuur. Superzoet, kitscherig schreeuwerig, maar oh, wat vindt hij het lekker.’  Wel even een siliconen kerstcakevorm bij een kookwinkel halen. 

Klassieker uit de Amerikaanse diner Beeld rv

Appeltaart uit ‘When Harry met Sally’ (medium makkelijk) 

Harry en Sally stoppen onderweg naar New York bij een wegrestaurant. Harry bestelt de nummer 3. Sally wil een salade en de appeltaart à la mode. Maar ze wil de taart warm, met het ijs ernaast in plaats van erop en geen vanille- maar aardbeienijs. Anders wil ze slagroom. Maar alleen echte en geen spuitbus, anders niets. ‘Dan ook geen taart?’, vraagt de serveerster geïrriteerd. ‘Jawel, maar dan niet warm.’

Harry kijkt haar verbijsterd aan. Sake Slootweg heeft een zwak voor deze Amerikaanse klassieker. ‘Ik zie juist een gourmand met verstand van eten. Warme of koude taart is een groot verschil en spuitbusroom sla ik ook liever over. ‘Ik wil het nu eenmaal zoals ik het wil’, zegt Sally en gelijk heeft ze. 

Deze gesloten appeltaart is ook lekker zonder ijs, maar heet dan niet meer ‘à la mode.’ Het is een typisch Amerikaans dessert uit de ‘diner’, zo’n restaurant van golfplaat waar je pancakes, hamburgers en slappe koffie kunt krijgen.’

Cake met rozijnen en rum Beeld rv

Oefencake van Yvette van Boven (easy does it)

Wanneer je niet vaak bakt: appelcake met rum en rozijnen. Yvette schrijft:  ‘Soms ontvang ik een bezorgd mailtje dat de taart of cake niet gaar is geworden binnen de tijd die ik had aangegeven. Dat kan. Voor de zekerheid doen we even een opfriscursus: ovens verschillen in temperatuur, zelfs die van eenzelfde merk. Lees de aangegeven temperaturen en baktijden daarom altijd als een betrouwbare aanwijzing, maar pas ze zo nodig altijd aan uw eigen oven aan. Koop een oventhermometer, ze kosten bijna niks en dan weet u precies hoe heet uw oven echt is. De ovenknop geeft niet de temperatuur, maar de gewénste temperatuur aan. Om te oefenen een eenvoudige doch heerlijke appelcake.

Bakken met kinderen 

1. Het Grote Taartenboek. Met grappige dierenverhalen en inspirerende recepten als ‘De Boomstam’ (met brownies, Bros-repen, Nutella en stokjes zoethout) of altijd goed: De Mislukte Taart.

2. De Kleine Banketbakker is samengesteld door Jonah Freud en de bekende patissier Cees Holtkamp. Voor kinderen (vanaf 5 jaar) die koekjes, taarten en toetjes willen maken.

3. Koken met Shane, de jongste Kluivert voetbalt bij FC Barcelona. Maar heeft ook heeft zijn eigen YouTube-kanaal waar hij gerechten in elkaar zet! Dit jaar verscheen zijn kookboek. 

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 de Persgroep Nederland B.V. - alle rechten voorbehouden