weekendrecept Ingemaakte bietjes

Heeft het overschot aan frambozen en bramen zijn plek gevonden in jam en taart, dan zijn nu de blaadjes aan de beurt

Kookboekenmaker, kok en illustrator Yvette van Boven maakt een seizoensrecept plus een recept om de restjes op te eten. Deze week:  frambozen- en bramenblad.

Bietjes en frambozenblad. Beeld Yvette van Boven

Er was zó veel frambozen- en bramenoogst, met een paar taarten bakken kreeg ik die niet weg. Een slim mens maakt dan jam. Ik had wat jampotjes bewaard, maar die voorraad was bij lange na niet genoeg voor mijn plannen. Ik toog naar Skibbereen, een kleine stad niet ver van onze Ierse boerderij. In de huishoudwinkel stapelde ik jampotten en weckpotten in mijn mandje. Ik deed er ook een wijde jamtrechter bij en zo’n handy klem om potten mee uit het kokende water te tillen. Aanrader hoor, mocht u ze zien hangen: sla maar in, het scheelt echt gedoe en ze kosten bijna niks.

Blad hangt te drogen. Beeld Yvette van Boven

Naast me, bij de kassa, stond Darina Allen – de Ierse Wina Born. Ze keek in mijn mand en zei: ‘Ach, gaat u jam maken?’ Ik probeerde onderkoeld te antwoorden, maar toch maakte mijn hart een klein sprongetje. ‘Jazeker!’ antwoordde ik en net iets te enthousiast: ‘Van uw recept!’. ‘O mijn hemel, ik hoop toch dat het daarmee gaat lukken!’ riep ze geschrokken uit, waarna ze met een hartelijke zwaai de winkel verliet. Ik had niet tegen haar gelogen, ik maakte die middag écht jam van haar recept.

Frambozen- en bramenblad voor de thee. Beeld Yvette van Boven

Toen ik toch met al die potten bezig was maakte ik het overschot aan moestuingroenten ook maar in. Het werden zoetzure bietjes en worteltjes, met frambozen- en bramenblad. Want een opmaakrecept gaat verder dan het verwerken van kliekjes: vorige week maakte ik iets met de vruchten, deze week iets met de plant. Ook de plant kan op! Frambozenblad, zwarte bessenblad, bramenblad, we maken er thee mee, we gebruiken het als smaakmaker! Ja mensen, dat kan!

Vijzel met blaadjes. Beeld Yvette van Boven

Frambozenbladthee

Dit kan uiteraard ook met bramenblad en zwartebessenblad. Kies jongere bladeren en verwijder steeltjes. De thee kan vermengd worden met andere soorten, zoals gedroogde munt en verveine, maar kan ook zo worden gedronken. De smaak is licht fruitig. U kunt net als bij muntthee theezetten van vers blad, maar ik vind gedroogd en iets gefermenteerd lekkerder, meer smaak!

Kijk, thee! Beeld Yvette van Boven

Was de blaadjes, zeg twee handenvol, en droog het in een theedoek. Kneus het blad met een deegroller, door er flink overheen te rollen. Leg ze in een vochtige, ademende doek, liefst een kaasdoek, bind die dicht en hang hem op een warme plaats. Laat zeker drie dagen drogen. Zijn de blaadjes dan nog niet droog genoeg dan kunnen ze uitgespreid nog een nacht in de oven op de allerlaagste stand en met een pollepel tussen de deur. Vermaal de droge blaadjes tot de gewenste fijnheid, met de hand, in de vijzel of kruidenmolen. Hoe fijner hoe meer smaak ze afgeven. Gebruik een thee-ei om er thee mee te zetten. Heel gezond!

Kruiden om in te maken. Beeld Yvette van Boven
Worteltjes met bramenblad. Beeld Yvette van Boven
Ingemaakt Beeld Yvette van Boven
Beeld Yvette van Boven

Ingemaakte bietjes

voor 4 brandschone potten van 500 ml, 15 min gekookt en nog warm

300 ml frambozenazijn, anders rodewijnazijn

250 g (riet)suiker, of minder naar smaak

1 handvol frambozenblad

3 eetl. geplukte venkelbloemen of 1 eetl. venkelzaad

1 kg kort (ik houd van een bite) voorgekookte bieten, in schijven of parten

Een goeie schep zeezout en versgemalen zwarte peper

Breng in een ruime pan alle ingrediënten aan de kook en kook 5 minuten zachtjes door. Roer tot de suiker is opgelost en voeg ongeveer 250 ml water of zo veel water toe tot de smaak goed is. Breng verder op smaak met zout en peper. Schep alles in de nog hete potten, draai de deksels er direct op. Ze blijven in de koelkast echt wel 2 maanden goed. Na openen 1 week houdbaar.

Beeld Yvette van Boven
Beeld Yvette van Boven
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden