Haagse Barney weent hete tranen na de dubbele acht

Raymond van Barneveld zeeg zondagavond door de knieën, zoals Björn Borg dat ooit deed op Wimbledon, sloeg zijn handen voor de ogen, en huilde hete tranen van geluk....

Van onze correspondent

Bert Wagendorp

LONDEN

Van Barneveld (30) was de eerste niet-Brit die de Embassy veroverde. De nummer één van de wereldranglijst van de British Darts Organization BDO had overigens voor aanvang van het toernooi al voorspeld te zullen winnen. 'Met 6-3 in de finale tegen Burnett.' Gesteund door een fanatieke, voornamelijk in het oranje gehulde aanhang, won hij in Frimley Green inderdaad van 'de Prins van Wales', zij het minder afgetekend dan hij had voorzien.

De Haagse postbode had een droomstart. Hij won in de 'best of eleven' de eerste twee sets van Burnett. Die had er zaterdag, via een 5-1 overwinning op Roland Scholten, voor gezorgd dat Groot-Brittannië in elk geval niet de schande van een all-Dutch-finale in de 'eigen' dartssport kreeg te verwerken.

De eveneens 30-jarige Burnett, die Van Barneveld in 1995 nog van de wereldtitel had afgehouden, kwam echter terug naar 2-2. Van Barneveld, bijgenaamd Barney, maakte er 3-2 van en miste vervolgens, met drie missers op de dubbele 16, een grote kans op een wellicht beslissende 4-2. In plaats daarvan maakte Burnett, de vechter uit Cwmparc, er 3-3 en zelfs 4-3 van.

Waarna het de beurt was aan Van Barneveld om te getuigen van zijn ongekende koelheid en zelfbeheersing, in een omgeving waar de spanning steeds verder opliep en een normaal mens aan hevig trillende handen reddeloos ten onder zou gaan. Maar Van Barneveld kuste de talisman om zijn nek (een gouden afbeelding van Barney Rubble van de Flintstones), kwam inderdaad op 4-4 en leek met een 3-0 zege in legs in de negende set regelrecht op de titel af te stevenen.

Burnett, een full-time dartsprofessional, weigerde echter zich over te geven. Hij kwam terug naar 5-5, zodat de finale voor het eerst sinds 1992 over de volle elf sets moest worden uitgevochten. Van Barneveld won de eerste leg, Burnett de daaropvolgende twee, Van Barneveld de vierde. Op dat moment stonden de twee spelers zelfs in over de hele finale gewonnen legs gelijk en trad de tiebreak in werking, waarin een verschil van twee legs beslissend is.

De eerste won Van Barneveld door zijn derde pijl in zijn favoriete double te gooien, de achttien. In de tweede moest hij 76 punten scoren om wereldkampioen te worden. Na de triple twintig miste hij de eerste worp op de dubbele acht, maar de tweede was genadeloos raak.

'Ik heb de titel weggegeven', zei de hevig teleurgestelde Burnett even later. 'Maar', voegde hij daar realistischer aan toe, 'er moest ooit een dag komen dat een Nederlander de titel zou winnen. En vandaag was die dag.' Overigens greep Van Barneveld in de zesde set maar net naast een premie van 25 duizend pond, toen hij na twee '180-ers' de kans om een leg in de minimale negen worpen af te maken op een haar miste.

Van Barneveld, getekend door de zenuwslopende spanning, was direct na afloop nog nauwelijks tot spreken in staat. Hij meldde slechts dat hij maandag zou aankomen op Schiphol en dat zijn zege 'veel betekent voor het Nederlandse darten.' Ook voor Van Barneveld persoonlijk, vermoedelijk. Niet alleen werd hij door zijn overwinning 135 duizend gulden rijker, als wereldkampioen stijgt ook zijn prijs voor darts-exhibities aanzienlijk. 'Misschien ben ik straks geen postbode meer', zei Van Barneveld.

De dartswereld kent twee wereldkampioenschappen. Vorige week won Phil Taylor de titel van de Professional Darts Corporation. Van Barnevelds BDO-titel wordt door de insiders echter hoger aangeslagen, omdat de kwaliteit van de deelnemers aan het BDO-kampioenschap gemiddeld hoger is. Vanwege de tegenstellingen tussen BDO en PDC lijkt een droomduel om de echte wereldhegemonie, tussen Taylor en Van Barneveld, voorlopig uitgesloten.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden