Weekendrecept Groentesoep met parelgort

Groen, groener, groente

Kookboekenmaker, kok en illustrator Yvette van Boven maakt elke week een gerecht in de oven. Groentesoep met parelgort.

Beeld Yvette van Boven

Na een lange reis door Japan kwam ik thuis met groentehonger. Ik heb zelden zo lekker gegeten als in het land van de rijzende zon, maar voor een fikse kom verse groente moet men er wel een blokkie om.

Mijn moestuin was alvast begonnen zonder mij en de schappen van de groentewinkel lagen vol voorzichtige Hollandse lentegroenten. Ik graasde er nog wat bij in het park en terwijl ik van de warme lentezon genoot, bakte mijn oven een voedzame soep waarbij tranen van geluk in mijn ogen sprongen.

Dit is eigenlijk een recept zonder recept. Ik gebruikte als basis parelgort, omdat het zo lekker voedzaam is en lang een goede bite houdt. Maar gebruik wat u wilt; met pasta is het ook lekker. Pas dan wel de kooktijd aan.

Om de oven niet alleen voor een pan soep aan te zetten, maakte ik met de rest van de groenten nóg iets, maar dat komt volgende week.

Yvette van Boven laat het ovengerecht wekelijks zien op Instagram @yvettevanboven

Bereiding

Verwarm de oven voor op 200 graden. Giet de bouillon in een zware pan, voeg de parelgort toe en zet de pan in de oven. Ga buiten spelen en zet de wekker op 35 minuten. Proef dan of de parelgort al bijna gaar is of nog even moet. Voorgeweekte kan al gaar zijn, niet-voorgeweekte gort moet langer: bijna een uur. Voeg dan alle groenten toe, behalve de fijne kruiden. Maal er royaal zwarte peper over.

Zet de pan nog 8-10 minuten terug tot alles beetgaar is. Roer dan alle kruiden erdoor, schep in grote kommen, bestrooi met wat feta en een drup pompoenpitolie of peperige olijfolie.

Recept voor 1 pan soep

Ingrediënten

1,5 liter groentebouillon

200 g parelgort (liefst voorgeweekt)

veel snelle groente, zoals:

600 g ongedopte doperwten, of 200 g gedopte

125 g haricots of sperzie-bonen, in korte stukjes

100 g groene aspergetips

4 bosuien, gehakt

handvol (wilde) spinazie

zwarte peper

handvol wildpluk/tuinkruiden zoals daslook, peterselie, venkelgroen, bieslook, kiemplantjes, jong mierikswortelblad, veldkers, zuring, eetbare bloemen, basilicum, et cetera.

100 g feta, verkruimeld

drup lekkere olie, bijvoorbeeld van pompoenpitten

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.