Eet WijzerBliktonijn

Greenwashing is populair bij bliktonijn: zelden MSC-gecertificeerd

Tonijn in blik van Fish Tales.

Greenwashing? Maar alle tonijnblikjes hebben tegenwoordig toch het MSC-keurmerk?

Was dat maar zo. Het keurmerk van het Marine Stewardship Council (MSC) garandeert dat de tonijn uit vangstgebieden met voldoende vis komt en waar dit bestand goed wordt beheerd. Maar de enige, uitsluitend MSC-gecertificeerde tonijn is die van Fish Tales.

Maar ik heb MSC ook op andere blikjes gezien.

Klopt. Blikvismerken als Princess, John West en Rio Mare hebben een klein deel van hun assortiment gecertificeerd. Statesman verkoopt helemaal geen gecertificeerde tonijn. Zowel John West als Rio Mare belooft ‘op weg naar 100 procent MSC’ te zijn, maar concreet is daar weinig van te zien.

Zijn alle tonijnen dan bedreigd?

Vele tonijnsoorten, zoals blauwvintonijn in de Stille Oceaan, zijn ernstig overbevist. Maar in blikjes zit meestal skipjacktonijn, en soms geelvin- of albacore (witte) tonijn. Met deze soorten gaat het beter, maar niet overal. In de Indische Oceaan is illegale visserij bijvoorbeeld een groot probleem, zegt de Good Fish Foundation, die de Viswijzer beheert.

Vooral de vangstmethode is toch belangrijk?

Als visstand en beheer in orde zijn, controleert MSC ook de zorgvuldigheid van de vangstmethodes, die verschillende voor- en nadelen hebben. Ringnetvisserij is weliswaar energiezuinig, maar bij hengelgevangen tonijn (‘pole and line’) is er minder bijvangst. Helaas is de controle bij niet-gecertificeerde hengelvisserij minimaal.

En wat zegt ‘dolphin safe’?

Dat is een groenwas-onzinmerkje. Dat staat leuk, maar zegt helemaal niks! Het is ooit in het leven geroepen toen er veel dolfijnen als bijvangst waren voor de Mexicaanse kust, vertelt tonijndeskundige Steven Adolf. Maar tegenwoordig worden dolfijnen nauwelijks met tonijn meegevangen. En bijvoorbeeld skipjacktonijn zwemt helemaal niet bij dolfijnen in de buurt.

Op Rio Mare-blikjes staat een ander duurzaamheidsmerk.

Het eigen merkje: ‘Responsible Quality’. Dat wordt alleen gecontroleerd door... Rio Mare. Het claimt allerlei vage en soms onzinnige (duurzaamheids)zaken, zoals ‘verantwoordelijkheid voor het zoeken naar smaak en welzijn’. Hierdoor nomineerde Wakker Dier ze vorig jaar voor ‘Liegebeest’. Welzijn bleek alleen te gelden voor mensen en niet voor tonijnen.

Is er dan geen 100 procent duurzame bliktonijn?

Jawel: de tonijn van Fish Tales. MSC-gecertificeerd, gecontroleerd hengelgevangen en volledig traceerbaar naar het visserijgebied/de visser. Ja, het is wat duurder. Maar je eet wel écht ‘groene’ tonijn.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden