Recept Zomerse salade

Granensalade met gerookte kip, granaatappel en spinazie

Een maaltijdsalade voor 2 tot 3 personen.

Granensalade met gerookte kip, spinazie en granaatappel Beeld Loethe Olthuis

Amarant, boekweit, bulgur, emmer, freekeh, gerst, haver, kamut, quinoa, spelt... Zulke ‘oergranen’ zijn verschrikkelijk hip. Alleen tarwe zit als het dikke ongezonde broertje in het verdomhoekje.

Maar ‘oergranen’? Quinoa en amarant zijn, net als boekweit zaden en geen granen. Je zou ze ‘oer’ kunnen noemen omdat ze al eeuwenlang in Zuid-Amerika worden verbouwd. Ook boekweit wordt nog steeds gebruikt (poffertjes! Pannenkoeken!), haver verdwijnt in havermout en gerst in het bier. Wel écht ‘oer’ zijn emmer en kamut, oude tarwesoorten die vanwege hun lage opbrengst niet meer werden verbouwd. Over tarwe gesproken: het o zo hippe spelt is een tweelingzusje van tarwe. Het verschil is alleen onder de microscoop te zien, dus het is best mogelijk dat er in je favoriete speltbrood gewoon… tarwe zit. Ook bulgur is gestoomde, gedroogde en grof gemalen tarwe, freekeh is onrijp geoogste en daarna geroosterde tarwe. Ze komen allebei uit het midden-oosten.

Allemaal onzin dus? Dat ook weer niet. Volkorengranen en zaden, ongeacht het soort, zijn gezond omdat ze veel vezels, vitamines en mineralen bevatten. Ze smaken allemaal iets anders en zijn een lekkere afwisseling in de muesli of in plaats van pasta, rijst en aardappels. Maar ze zijn soms niet erg duurzaam: door onze quinoaverslaving kunnen veel Peruvianen hun vroegere basisvoeding niet meer betalen. En quinoa is niet gezonder dan haver, wel duurder.

Alle ‘oergranen’ zijn erg lekker in deze Libanees geïnspireerde maaltijdsalade. Als je volkoren bulgur of freekeh gebruikt, wordt het net wat authentieker.

Bereiding

Kook de granen volgens de gebruiksaanwijzing op de verpakking. Maak los met een vork en laat afkoelen. Rasp de schil van de citroen en pers de helft uit. Klop een dressing van 5 eetlepels olijfolie, citroenrasp en -sap en knoflook. Breng flink op smaak met zout en peper. Meng de dressing door het granenmengsel. Verhit 1 eetlepel olijfolie in een wok en roerbak de spinazie ca. 1 minuut op hoog vuur, tot alle blaadjes slap zijn. 

Schep eerst de spinazie luchtig door het granenmengsel, daarna de selderijreepjes, granaatappelpitjes en tenslotte de stukjes gerookte kip. Verdeel de rucola over een schaal en schep de salade erop. Eet niet te koud. Lekker met een rosé uit de Languedoc.

Ingrediënten

150 g hele (gemengde) volkorengranen

1 biologische citroen

6 eetl. olijfolie

2 tenen knoflook, fijngehakt

125 g verse spinazie, gewassen, gedroogd

2 stengels bleekselderij, schoongemaakt, in dunne reepjes

75 g granaatappelpitjes

250-300 g gerookte biologische kipfilet, in plakjes/stukjes

40 g rucola, gewassen, gedroogd

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.