Giro Culinario Etappe 2

Giro Culinario: Toscaanse panzanella

Na een dag fietsen (kijken) is het goed koken. Vandaag panzanella, Toscaanse broodsalade: lunchgerecht voor 4 personen

Etappe 2: Bologna – Fucecchio. Beeld Anje Jager

‘Vlak’ meldt de officiële Giro-site over de etappe van Bologna naar Fucecchio. Het is maar hoe je het bekijkt. Je moet er wel de Apennijnen voor over, kronkelend van Emilia omhoog en dan afdalend naar Toscane. Die regio ligt niet zozeer in Italië, als wel Italië in Toscane, schreef Goethe, en zo is het. Dit is het golvende land met cipressen, de olijfboom- en wijngaarden en de okerkleurige villa’s en oude stadjes op de heuveltoppen. Alle clichés worden waargemaakt. Ook die over de ‘boerenkeuken’, want overal kun je gerechten eten die uitblinken door hun gebrek aan opsmuk maar fantastische smaak. Alleen bij dat ‘boeren’ kun je vraagtekens zetten; het zijn doorgaans recepten uit de rijkere traditie van de beterbemiddelde burgers. Kenmerk van de Toscaanse traditie is de voorkeur voor bonen, olijfolie en brood. En dat brood is dan het zoutloze ‘pane sciocco’, stom brood, dat langzaam uitdroogt en weer eetbaar wordt gemaakt door er vocht aan toe te voegen. Dikke soep is de bekendste verwerking, maar in de warmere maanden is de broodsalade een lekkerder gerecht.

Nu is Toscaans brood bij ons niet te krijgen, maar ciabatta is een verdedigbare vervanger. Het moet wel goed droog en hard zijn, dus breek het zo nodig in stukken en laat minstens een halve dag liggen of droog de brokken een uur in de oven op de laagste stand.

Uiterst belangrijk is de olijfolie. Goede Toscaanse gaat je geld kosten, want afgelopen jaar waren er ernstige problemen in de olijventeelt; de opbrengst was maar de helft van normaal.

Beeld Anje Jager

Ingrediënten

250 gram oude ciabatta, in stukken

6 à 8 eetlepels wijnazijn

6 rijpe tomaten, in kleine stukken

1/2 geschilde komkommer,

in stukjes

1/2 witte of rode ui, gesnipperd

1 teen knoflook, fijngehakt

handje uitgelekte kappertjes

handvol verse basilicum, gehakt

100 ml olijfolie extra vergine

Doe het oude brood in brokken in een kom en sprenkel de azijn erover. Hussel licht met een lepel en voeg een paar eetlepels water toe om de resterende droogte eruit te krijgen. Meng het losjes met de handen en laat daarna een paar minuten staan. Voeg de tomaat, komkommer, ui, knoflook, kappertjes en basilicum bij het brood en doe er de olijfolie over, plus zout en peper. Hussel en laat het een kwartiertje intrekken voor het serveren, liefst in de koelkast. Controleer voor het eten nogmaals op smaak; panzanella heeft vreemd veel azijn en zout nodig.

De Giro d’Italia: zowel wielerroute, als culinaire route door Italië

De Giro d’Italia (start: 11 mei) is een wielerfenomeen, zeker. Maar vergis je niet: het draait óók om eten.V volgt de route met culinaire tips.

Hongerig geworden tijdens het volgen van de culinaire route van de Giro d’Italia? Lees dan het volgende recept:

Etappe 1: Tagliatelle met ragù alla Bolognese: hoofdgerecht voor 4 personen

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden