Giro Culinario Etappe 6

Giro culinario: Spaghetti con aglio, olio e peperoncino, spaghetti met knoflook, olie en chilipeper

Gedurende de Ronde van Italië schrijft Volkskok Onno Kleyn elke etappedag over het eten uit de streek waar het peloton zich ophoudt. Met een recept uiteraard.

Dumoulin is afgestapt. Heeft het wieleraficionadoleven nu nog zin? We zoeken troost in een stevig bord pasta – Italianen weten niet beter. De Giro Culinario geeft niet op!

Beeld Anje Jager

De aankomst vandaag, tenminste van al diegenen die niet zijn gevallen, is in San Giovanni Rotondo in de spoor van de laars en net daarvoor is de vlakte doorkruist die Tavoliere heet. Nou ja, ‘vlakte’ in Italiaanse ogen, een rollend landschap waar vooral graan geteeld wordt, de harde tarwe waarvan men pasta maakt. Olijfboomgaarden zijn er ook, net als wijngaarden.

Als het op eten aankwam, hadden de Pugliesi vroeger geen rijke tafel. Het voormalige koninkrijk waarvan Napels de hoofdstad was, bleef eeuwenlang in ontwikkeling achter bij Midden- en Noord-Italië en dat was tot niet zo lang geleden te voelen. Op tafel kwam weinig vlees en als het er al was, ging het veelal om organen, staarten, oren en andere goedkope delen die bij ons ook niet voor niks (maar onrechtvaardig) ‘slachtafval’ worden genoemd.

Pugliesi aten noodgedwongen nogal vegetarisch. Soep of pasta met groenten was de norm, zoals de orecchiette – ‘oortjes’ – met broccoli. Maar het kan nog eenvoudiger: pasta met niets dan olijfolie, knoflook en wat chilipeper. Dat was vreemd genoeg niet altijd goedkoop, aangezien de eerste kwaliteit olie werd verkocht; het huishouden zelf nam met minder genoegen. Opnieuw is hier een Italiaanser dan Italiaans gerecht dat valt of staat met de kwaliteit van de ingrediënten en de aandacht van de kok. Neem pasta van een duurder merk en koop de beste olie voorhanden. Dat doen de Pugliesi tegenwoordig ook.

Klik hier voor een overzicht van alle Giro-recepten.

Beeld Anje Jager

Ingrediënten voor 4 personen

400 à 500 gram spaghetti

1 teen knoflook, geplet

1 gedroogd chilipepertje (of 2?), fijngehakt

6 eetlepels uitstekende olijfolie extra vergine, of iets meer

Bereiding

Breng een pan water met 10 gram zout per liter aan de kook.

Verwarm de helft van de olijfolie met de knoflook en chilipeper op laag vuur gedurende 4 minuten. Gooi daarna de knoflook weg.

Kook de spaghetti 1 minuut korter dan aangegeven op de verpakking – hij moet echt flink al dente blijven. Giet af en meng met de olie in de pan; voeg nog wat extra olie toe. Meng 30 seconden grondig op het laagste vuur.

Beeld Anje Jager
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.