Giro Culinario Feltre-Croce d’Aune - Monte Avena

Giro Culinario: Feltre-Croce d’Aune - Monte Avena

Lekker een beetje uitrollen naar het eind is er niet bij in de Giro. De etappe van vandaag is wellicht de zwaarste van allemaal. Alle renners een kilo pasta dan maar? Dat schreef ik al aan het begin: professionals roeien zo het tienvoudige naar binnen van wat een aan een bureau zittende culischrijver nodig heeft.

Wederom zijn we in de Dolomieten, wederom klepelen daar de koeienbellen terwijl de lokale hellingbewoners zich laven aan zware kost. Start en finish bevinden zich nog net in de Veneto, het grotere deel van het parcours gaat over heikel smalle weggetjes in Trentino, de alpenregio die vernoemd is naar Trente. Die stad was een poort tussen noord en zuid, tussen het Duitse Midden-Europa en het Latijnse Italië, met alle ophef en vertier die daarbij hoorde. Zo vond hier tussen 1545 en 1563 het Concilie van Trente plaats, dat een antwoord probeerde te formuleren op de Reformatie. Het deed een nieuwe wind door de katholieke kerk waaien. Tot de oogst behoren onder andere dikke engeltjes en gouden krullen in stuc- en schilderwerk. 

Over de tafelgeneugten van de confererende prelaten is mij weinig bekend, maar ik heb zo mijn vermoedens. Heel karig zal het niet geweest zijn. Laat ik daarom in die geest een gerecht aanbevelen dat wielrenners en engelen beiden kan plezieren; het bevat tegelijk grofstoffelijke en geestrijke ingrediënten. Belangrijk ingrediënt is grappa, dat ruige stooksel van druivenafval. De bewoners van de bergstreken rond Trente staan bij Italianen namelijk bekend om hun alcoholinname. In de 16de eeuw was er nog geen grappa, maar dat is een detail.

Penne con salsiccia e grappa

Penne met worst en grappa, hoofdgerecht voor 4

Ingrediënten

2 varkensbraadworsten

1 ui, fijngesnipperd

3 eetlepels olijfolie

1 borrelglas grappa (of meer naar smaak)

40 g tomatenpuree

1 gedroogd chilipepertje, gehakt

125 ml slagroom

350 g penne

Haal het vel van de worsten en snijd ze grof. Bak de worst met de ui in de olijfolie en druk de worst met een spatel steeds verder uit elkaar. Ga door tot de worst lekker kleurt, maar pas op dat de ui niet verbrandt. Voeg dan de grappa, tomatenpuree, chilipeper en slagroom toe. Meng en laat even zachtjes pruttelen.

Kook de penne in ruim water met 10 gram zout per liter. Bewaar een kop kookwater en giet de penne af. Meng grondig met de saus en gebruik zo nodig wat kookwater om de smeuïgheid te verzekeren.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden