Groen of grijsbarbecueën

Gezond en milieuvriendelijk bbq’en met een zonnebarbecue

Barbecueën is leuk en lekker, maar ook milieuvervuilend en ongezond. Maar nu zijn er zonnebarbecues!

Een zonnebarbecue.Beeld Science Photo Library / Hollandse Hoogte

Zonnebarbecues?

Ja, kooktoestellen die alleen zon nodig hebben om je maaltje klaar te maken. Dus geen houtskool, briketten, elektriciteit of gas: je richt de oven op de zon en voilà, hitte! Er komen steeds meer merken en maten, maar globaal zijn er twee soorten: omgekeerde, reflecterende metalen ‘paraplu’s’ die het zonlicht op een standaard in het midden concentreren, waar je dan een pan op kunt verhitten. Het tweede, modernere model bestaat uit een lange glazen buis, met aan de boven- en onderkant halfronde reflecterende bladen die je dicht en open kunt klappen. Je schuift pannetjes in de buis, die bloedheet wordt. Zonneovens kunnen temperaturen van 375 graden Celsius halen.

Dat klinkt goed!

Dat is het ook. Maar laat ik eerst iets rechtzetten: hoewel de buisversies ook wel ‘zonnebarbecues’ worden genoemd, is dat eigenlijk niet juist. Het zijn meer (stoom)ovens. Een knapperig korstje op je stukje vlees is lastig; bij de parapluversies kun je wel een koekenpan of grillpan gebruiken.

Dat is jammer…

Als je een enorme vlees-met-zwarte-randjes liefhebber bent, ja. Maar vooral in de buisversie krijg je vlees en vis supermals zonder uitdrogen. Dan zou je het best nog even in de grillpan kunnen leggen voor de streepjes. Verder kun je op of in een zonneoven groenten wokken of stoven en pasta en rijst koken. In de buisversie kun je ook nog aardappels en maïskolven poffen, brood en cake bakken en bijvoorbeeld supergemakkelijk tomatensaus maken. Verbranden kan niet.

En als er geen zon is?

Dat is meteen de zwakke plek van een zonneoven. Als je de oven elk half uur draait voor de optimale stand ten opzichte van de zon, blijft hij goed heet. Op een licht bewolkte dag kun je vaak nog steeds koken, hoewel tergend langzaam. Maar bij dikke bewolking gebeurt er niks. Het merk GoSun heeft daarom een zonneoven met een accu uitgebracht die na twee uur opladen de oven nog vier uur op zo’n 200 graden Celsius houdt. Aan de andere kant kun je een zonneoven ook prima gebruiken op een zonnige januaridag.

Misschien domme vraag: waarom zijn ze milieuvriendelijker en gezonder dan een barbecue?

‘Ouderwets’ barbecueën zorgt voor rook en fijnstof; geroosterd vlees bevat ongezonde stoffen zoals PAK’s; de productie van houtskool veroorzaakt ontbossing en luchtvervuiling in het land van herkomst; elektrisch barbecueën kost veel energie; gasbarbecues gebruiken fossiele brandstoffen. Een zonneoven heeft alleen gratis zonlicht nodig en stoot niks uit.

Zijn er nog meer nadelen aan zonneovens?

Je moet goed uitkienen wat je wilt maken en wanneer je het erin of erop zet. En echt oefenen voordat je alle mogelijkheden uit je zonneoven kunt halen. Maar koken op zonnewarmte geeft wel een kick.

Prijs van ca. € 140,- t/m € 400,-

Oordeel ★★★★★

Verkrijgbaar via internet

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden