Gekookt, gegrild, gestoomd: heerlijke recepten voor het witte goud

Eindelijk, het is aspergetijd! U kunt de komende twee maanden weer genieten van het witte goud. Kook ze, grill ze, bak ze in de oven, stoom ze of schaaf ze rauw: alles is lekker. 

De surf-and-turf Beeld Tallina van den Hoed

De Volkskoks buitelden de afgelopen tijd al over elkaar heen met aspergerecepten. We zetten ze (en een paar oude) op een rij, voor als u ze eens anders wil eten dan met ham, ei en botersaus. Geniet ervan!

•De surf-and-turf: met zeevruchten en vlees. ‘Surf’ staat voor zee en ‘turf’ voor weidegrond. Eet ze met een eitje, dat is lekker.

•Een Aziatische variant geïnspireerd door de Sichuan-keuken: een roerbakschotel met schijfjes bamboe, waterkastanjes en asperges.

San bai, roerbakschotel met drie tinten wit. Beeld Pay-Uun Hiu

•Of kies voor asperges met zijn gebruikelijke kompanen, maar toch net even anders. Je kunt het ook de ontbijtvariant noemen, met roerei, spekkruim en kappertjes.

•Vind je ze nog een beetje duur, zo aan het begin van het seizoen? Verwerk ze dan in een salade. Met rivierkreeftjes en rauwe ham bijvoorbeeld.

•Deze combinaties zijn al zo oud als de wereld: asperges met zalm, en zalm met avocado. Maar, wél lekker. Vooral met stralend weer. Gewoon doen dus, die aspergesalade met avocado en gerookte zalm.

•Voor dat heerlijke bourgeoisgevoel van zondagse maaltijden: asperges met dragon-roomsaus met ei. 

Asperges met dragon-roomsaus met ei. Beeld Onno Kleyn
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.