Geitenkaaspakketjes

Weekendrecept

Kookboekenmaker, kok en illustrator Yvette van Boven maakt elke week een gerecht in de oven. Deze week: Geitenkaaspakketjes.

Beeld Yvette van Boven

Op het zonnige terras van mijn buurtlunchrestaurant Jaures in Parijs serveren de half Noord-Afrikaanse, half Parijse obers een salade 'chèvre chaud' met knapperige pakketjes geitenkaas ingepakt in brickdeeg. Op een normale chèvre chaud is de geitenkaas gegratineerd op schijfjes stokbrood, maar in brickdeeg verpakt is het toch ook erg smakelijk.

Brickdeeg wordt gebruikt om hapjes uit, met name, de Tunesische keuken in te pakken. Het lijkt op loempiavellen of filodeeg - u zou het door ze kunnen vervangen - maar het is niet hetzelfde.

Brickdeeg wordt gemaakt van fijngemalen, gegaard griesmeel; filodeeg van witte bloem, tarwe-loempiavellen meestal ook, maar vaak wordt daar nog eiwit of kokosolie aan toegevoegd, waardoor ze minder broos zijn dan filodeeg en het meest op brick lijken. Overigens behandelt u alle deegvellen hetzelfde: dus steeds goed afdekken tegen indrogen terwijl u een velletje bewerkt.

Neem zelf maar eens de proef op de som: welke vindt u het lekkerst?

Verwarm de oven voor op 200 graden. Verkruimel de geitenkaas, meng met de fijngehakte peppadews en peterselie in een kom en roer er scherpe mosterd en whiskey door. Maal er royaal zwarte peper over.

Schep een lepeltje op een strook deeg, ingesmeerd met boter en vouw 'm schuin dicht. Blijf het deeg omklappen tot een goed dichtgevouwen driehoekje ontstaat. Leg ze op een met bakpapier beklede bakplaat en bak ze in 20 minuten mooi krokant.

Klop een dressing van azijn, olie, mosterd en een fijngeraspt teentje knoflook. Meng het met een krop zachte eikenbladsla, verdeel er parten tomaat over, misschien uitgebakken spekjes, noten en dunne ringen sjalot. Verdeel de sla over 4 borden, leg op elke salade twee brickpakketjes.

Ingrediënten

200 g verse geitenkaas
75 g boter, gesmolten
4-5 gevulde Peppadew- paprikaatjes op olie, heel fijngehakt (delicatessenafdeling van de supermarkt)
2 theel. scherpe mosterd
2 eetl. whiskey of droge sherry
versgemalen zwarte peper
4 doorgesneden loempiavellen, filodeeg of brickdeeg (in Nederland soms lastig te vinden)

Yvette van Boven laat het ovengerecht wekelijks zien op Instagram: @yvettevanboven

Beeld Yvette van Boven
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.