Recept Volkskeuken

Gegrilde mul met erwten, lamsoor en roomkaas

Wat zullen we eens eten vanavond? Iedere dag in de Volkskrant een verrassend recept. Vandaag: gegrilde mul met erwten, lamsoor en roomkaas (voor- of hoofdgerecht, 4 personen).

Beeld Marcus Huibers

Twee ochtenden geleden publiceerde Arnon Grunberg zijn laatste Voetnoot. Zo’n stukje was maximaal 149 woorden lang. 149 woorden is niet heel veel als je een punt wil maken.

Afgaande op het aantal bijdragen op de Volkskrant-site hebben velen van u een poging gedaan om ook een Voetnoot te schrijven. Dat viel nog niet mee, als je die stukjes leest. Voetnotuleren vraagt om een combinatie van talent, tegenzin en training.

Ook ik heb geprobeerd om een Voetnoot te schrijven, want na 12 jaar stug Volkskeukentjes afscheiden zit het met die training wel snor, dacht ik nog. Bovendien, als je het recept en de ingrediënten hieronder wegstreept, dan houd je iets meer dan de lengte van een Voetnoot over.

Voor die gelegenheid spitte ik oude Voetnoten door. Wat opvalt is dat Grunberg vaak met bekende en minder bekende mensen dineert. Dat dineren vindt plaats in restaurants. Wat er wordt gegeten blijft meestal onbesproken. Ik vermoed dat de meeste disgenoten er stiekem op hoopten hun naam op de voorpagina terug te vinden.

Ik ken Grunberg niet persoonlijk, maar ik heb één keer een lunchafspraak met hem gehad in een Italiaans restaurant in New York. Die afspraak ging niet door.

We maken vandaag gegrilde mul met erwten, lamsoor en roomkaas.

Ingrediënten

-400 gr verse doperwten
-4 hele rode mullen, schoongemaakt
-olijfolie
-zout en peper
-20 g zoute pinda’s
-50 ml wittewijnazijn
-150 g verse roomkaas
-verse dille, gehakt
-200 g lamsoor
-2 tenen knoflook, fijngehakt

Bereiding

Kook de erwten 10 minuten beetgaar in een laagje water, en giet ze af. Bestrijk de mulletjes met olijfolie en zeezout. Hak de pinda’s fijn, en rooster ze een minuut in een hete koekenpan zonder vetstof. Meng de azijn door de roomkaas en verwarm in een steelpannetje. Meng er ongeveer 1 eetlepel gehakte dille en de helft van de pinda’s doorheen. Verhit wat olie in de wok, en bak er de lamsoor in totdat die na een minuut of twee begint te slinken. Voeg de knoflook en de erwten toe, en schep even om.

Rooster de vissen in de tussentijd op een matig hete barbecue, ongeveer 5 minuten per kant, of gebruik een grillpan. Bij gebruik van de barbecue is een visrooster overigens zeer aan te raden. Smeer een lepel lauwe roomkaas op een bord, en verdeel de warme groenten erover. Leg de mul ernaast, en garneer met de overgebleven pinda’s en dille. Maak af met zwarte peper. 

Pay-Uun Hiu, Tallina van den Hoed, Marcus Huibers, Onno Kleyn, Loethe Olthuis, Marie Louise Schipper en Sake Slootweg doen beurtelings suggesties voor de dagelijkse dis. Beeld Studio V
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.