Gedroogd fruit wellen.

De Gids Weekendrecept

Gedroogd fruit is heerlijk als je het welt, bijvoorbeeld in deze sticky feestmaandcake

Gedroogd fruit wellen. Beeld Yvette van Boven

Kookboekenmaker, kok en illustrator Yvette van Boven maakt een seizoensgerecht plus een gerecht om de restjes op te eten.

Ik heb niet de héle winter zin in appels, peren, sinaasappels en mandarijnen. Maar die aardbeien, die totáál niet in het seizoen zijn en tóch in het koelversschap van de buurtsuper liggen, die koop ik écht niet. Op sommig fruit moet je nou eenmaal wachten, of nee, daar moet je je op verhéúgen: rabarber (ja Onno, rabarber is eigenlijk een groente, ik weet het) in de late lente, dikke zomerse kersen, zomerkoninkjes, herfstframbozen, sappige zomerse abrikozen en paarse pruimen in de vroege herfst. Nu kan ik die laatste vruchten natuurlijk wél gewoon nu eten: ­gedroogd. Ik snack er regelmatig van, zakkie open op mijn bureau, dat is gauw leeg. Het is best een gezonde snack.

Nu vergeten we misschien dat ze ook zalig zijn als ze ­geweld zijn. Ze worden zo heerlijk plomp en het gekruide vocht waar ze in geweld worden verandert vanzelf in de lekkerste saus die er is. Geweld fruit (met saus en al!) doet het goed in de yoghurt – als toetje of ontbijt – over ijs, op uw pannenkoek of is juist hartig zo lekker: bij gebraad van big of rund, over kip, over een gegrilde camembert uit de oven!

U was het vergeten hè, geef maar toe. Zeker nu werkelijk élk soort fruit tegenwoordig gedroogd in de schappen ligt, moeten we ervan profiteren. Met wat over is, bakt u een sticky feestmaandcake, misschien voor een verlate sinterklaasavond dit weekend en anders voor een vroeg kerstdiner, kiest u maar.

Beide gerechten zijn te zien op Instagram: @yvettevanboven

Tuttifrutti

* 1 l zwarte thee of warm water

* 500 g gedroogd fruit naar keuze, een mix is leuk

* 150 ml vers sinaasappelsap

* 75 g honing of naar smaak

* de dungeschilde schil van een mandarijn of ½ sinaasappel

* 1 blaadje laurier

* 1 kaneelstokje

* 3 kruidnagels

* 1 steranijs of 4 kardemompeulen of allebei

* optioneel: 1 borrelglaasje ­cognac, whiskey of oude jenever

Giet 500 ml thee in een flinke kom, roer het gedroogde fruit ­erdoor en laat een uur weken. Giet de andere helft van de thee in een pan met het sinaasappelsap, honing, cirtrusschillen, laurier en specerijen. Breng alles aan de kook en voeg het fruit met het weekvocht toe. Breng opnieuw aan de kook, zet het vuur laag en laat het fruit een ruim half uur zacht stoven. Roer nu en dan. Het vocht mag iets indikken tot dunne siroop en het fruit moet lekker plomp worden. Roer vlak voor het klaar is eventueel een scheutje drank erdoor.

Verwijder de specerijen en het laurierblad. Serveer warm of koud.

Sticky feestmaandcake. Beeld Yvette van Boven

Sticky feestmaandcake

* 100 g roomboter, plus extra, op kamertemperatuur

* 400 g geweld fruit met zeg 100 ml aanhangende siroop (of 250 g fruit dat nog 1 uur in thee moet wellen)

* 250 g bruine suiker

* 3 eieren

* 250 g zelfrijzend bakmeel

* snuf zout

* 1 theel. speculaaskruiden of ­kaneel

* optioneel: een lik honing, extra tuttifrutti, roomijs

Verwarm de oven voor op 200 graden. Vet een cakevorm van 1,5 liter in. Knip bakpapier op maat, leg het in de vorm en vet dat ook in.

Verwarm de vruchten in hun ­siroop in een steelpan. Voeg de boter en suiker toe en roer tot het is opgelost. Haal de pan van het vuur.

Klop de eieren los. Roer ze door het mengsel samen met een snuf zout en de kruiden en roer op het laatst het meel erdoor tot een egaal beslag. Giet het in het bakblik. Zet het blik in een ovenschaal en zet die op het rooster in de oven. Giet kokend water in de ovenschaal tot halverwege het bakblik. Bak de cake afhankelijk van de vochtigheid 45 minuten tot een uur, of tot een erin gestoken prikker er droog uitkomt. 

Lekker warm serveren, eventueel nog overgoten met honing en tuttifrutti en een bol ijs ernaast.

Beeld Yvette van Boven
Beeld Yvette van Boven
Beeld Yvette van Boven

Plannen om uit eten te gaan, maar ontbreekt het je aan inspiratie? Foodvlogger Mooncake gidst je langs de lekkerste (en vaak nog onbekende) keukens – van fenomenaal Palestijns eten in Drachten tot verfijnde Cambodjaanse gerechten in Breda.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden