de gids kerstdiner

Garnalencocktail, konijn met rode kool en ijstaart: kerstdiner zoals het heurt

Handzaam en overzichtelijk: hier de complete kerstmaaltijd met recept voor 4 personen.

Beeld Anke Leunissen

Voorgerecht: Ouderwetse garnalencocktail

3/4 dl slagroom of 125 gr crème fraîche
1 dl mayonaise of halvanaise
mespuntje chilipoeder
2 el tomatenketchup
1 el whisky of cognac
1 citroen in partjes en citroensap
1 avocado
zout
300 gr Hollandse of Noorse garnalen
versgemalen peper
sla (naar eigen keuze)
3 takjes peterselie

Klop de slagroom of de crème fraîche lobbig. Mayonaise, chilipoeder, tomatenketchup en whisky of cognac erdoor scheppen. Breng de cocktailsaus op smaak met enkele druppels citroensap, zout en peper. In een zeef de garnalen afspoelen. Garnalen goed laten uitlekken. Sla in fijne reepjes snijden, wassen en goed laten uitlekken. Avocado in blokjes snijden en mengen met de sla.

Leg een mooi groot blad sla onderin de kristallen coupes of ouderwetse glazen. Verdeel de sla en avocado-blokjes over de glazen. In het midden een bergje garnalen scheppen. Cocktailsaus erover scheppen. Garneren met een snufje chilipoeder en een toefje peterselie. Werk elk glas af met een schijfje citroen aan de rand.

Beeld Anke Leunissen

Bijgerecht: Spruitjes met spek

1 kilo spruitjes
4 plakken zout spek of dik gesneden bacon

Snij het harde stronkje van de spruitjes en verwijder de buitenste blaadjes. Was de spruitjes.

Snij het spek in blokjes en bak het langzaam uit in een koekepan. Doe de spruitjes er bij, schep ze met het spek om en om en bak ze aan alle kanten eventjes aan. Daarna een klein laagje water erbij. Smoor de spruitje in circa 15 minuten gaar.

Hoofdgerecht: Konijn

4 konijnebouten van de poelier of 1 heel konijn
2 koppen rode wijnazijn
2 koppen water
2 gemiddelde uien
2 laurierblaadjes
10 peperkorrels
3 kruidnagels
2 el appelstroop
1 el maizena
1 dikke plak ontbijtkoek
peper
zout
boter

Snij het konijn in stukken of gebruik 4 konijnenbouten. Snij de uien in ringen. Doe het konijn en de uien in een diepe kom en giet de rode wijnazijn en het water er overheen, voeg dan de laurierblaadjes, peperkorrels, kruidnagels toe. Zorg dat het vlees ondergedompeld blijft. Dek af en laat rusten in de koelkast.

Haal het konijn na 24 uur uit de marinade, droog het af met keukenpapier en bestrooi het met peper en zout. Smelt een groot stuk boter in een pan met een dikke bodem en braad de stukken konijn aan. Leg ze even apart op een schaal en fruit de uien in de boter tot ze goudbruin zijn. Leg het vlees terug in de pan en giet de marinade er overheen. Ongeveer anderhalf uur laten sudderen tot het konijn gaar is. Haal het vlees even uit de pan, voeg de stroop en de ontbijtkoek toe en laat het even koken. Meng de maizena met een eetlepel koud water en bind de saus.

Voeg het vlees toe en laat het nog even sudderen.

Beeld Anke Leunissen

Bijgerecht: Rode Kool

1 kilo rode kool
2 laurierblaadjes
3 kruidnagels
1 stukje pijpkaneel
4 el azijn
1 el bruine suiker
2 zure appeltjes
water

Buitenste bladeren van de rode kool verwijderen. Snij de kool in vier stukken en verwijder de harde stronk. Snij ieder stuk kool in dunne slierten.

Was de slierten, doe ze in een pan met een dikke bodem en zet op het vuur. Voeg twee koppen water toe, de laurierblaadjes, kruidnagels, pijpkaneel, azijn en bruine suiker. Deksel erop en aan de kook brengen, dan het vuur laag draaien en laten sudderen. Af en toe omscheppen. Schil de appels, verwijder het klokhuis en snij de appels in dunne plakken. Plakken halveren en door de rode kool scheppen.

Proef na een uurtje of de kool al gaar is, zo niet laat ze nog 15 minuten sudderen. Hoe langer de kool kookt, hoe zoeter de kool smaakt.

Beeld Anke Leunissen

Bijgerecht: Pommes DuChesse

1 kilo aardappels
2 eieren
100 gr boter
zout
peper

Schil de aardappels, snij ze doormidden en kook ze tot ze gaar zijn. Stamp de aardappels fijn. Snij de boter in kleine stukjes en meng deze voorzichtig door de aardappels. Voeg zout en peper toe.

Klop de twee eieren en voeg deze toe aan de aardappels totdat alles goed gemengd is. De aardappel-puree moet enigszins stijf zijn. Bekleed een bakplaat met bakpapier. Vul nu een spuitzak met een gekartelde mond en spuit torentjes van aardappelpuree op de bakplaat. Zet gedurende 10 minuten in de oven op 200 graden, of totdat de torentjes een goudbruin randje hebben.

Beeld Anke Leunissen

Dessert: IJstaart met koffie en likeur

ijstaart
chocoladesaus
aardbeiensaus
fruit
munt
chocolade
koffie
likeur

Als dessert Viennetta-ijstaart, de evergreen onder de ijstaarten. Snij de taart in dikke plakken en geef de taart een kerstboost door haar te toppen met vers fruit, heerlijke aardbeiensaus en een blaadje munt. Daarnaast een klassiek kopje filterkoffie met chocolaatje en een likeurtje of een glaasje advocaat.

Beeld Anke Leunissen
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden