Frisse en opwekkende witte wijnen uit Sicilië - deze moet je drinken

Wijn

De druif zit ook in de vaak mierzoete Marsala, maar als je van de grillo alleen een witte wijn maakt, kan dat lekker fris uitpakken.

Eerst maar even wat taalkundige opvoeding: Grillo spreek je uit als griello, niet griejo. Italiaans is geen Spaans. Goedemorgen/middag, lezers! We zijn hier in de groene gaarden van Sicilië, het noordwesten van het eiland, de provincie Trapani. Dit is het oorsprongsgebied van de Marsala, de versterkte wijn - vaak, maar niet altijd zoet - die eeuwig het verwaarloosde broertje was van port en sherry. Altijd veelbelovend, nooit doorgebroken. Scheutjes van de allerordinairste versie gaan in desserts en bij schnitzels: scaloppine al Marsala.

Een van de samenstellende druiven van Marsala is de grillo. Omdat de verkoop van versterkte wijn een bron van treurnis is, bedachten wijnboeren alweer wat decennia geleden dat een frisse droge witte wellicht op meer applaus kon rekenen. Dat bleek correct. Zeker de laatste jaren zijn Siciliaanse witte wijnen populair. Wij vroegen dit keer niet de supermarkten maar een aantal wijnhandels en -ketens om hun lekkerste Grillo's, Grilli voor de italofielen, op te sturen.

Sicilië heeft een warm, droog, mediterraan klimaat. Hoe verbazingwekkend dan om te zien dat geen van de geproefde wijnen log of plakkerig was. Fris en opwekkend bleken ze, terwijl er niet één boven de 13 procent alcohol uitkwam. Ideaal. Onderstaande selectie, is gebaseerd op prijs/kwaliteit.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.