Recept

Eieren uit de oven met chorizo en tomatensaus

Wat zullen we eens eten vanavond? Iedere dag in de Volkskrant een verrassend recept. Vandaag: Eieren uit de oven met chorizo en tomatensaus. Brunchgerecht voor 6-8 personen

Beeld Loethe Olthuis

Voor degenen die het niet meer precies weten: op Goede Vrijdag werd Jezus gekruisigd, nooit begrepen wat daar nou Goed aan is. Zondag is een blijere dag: Pasen. Mijn kippen dragen altijd enthousiast bij aan de paasgedachte. Ze zijn dit jaar ook ongewoon gedisciplineerd, want elke ochtend, service van de zaak, ligt er in het hok een stapeltje eitjes voor me klaar. Witte mini-eitjes van Odette, die deze lente voor het eerst legt; iets grotere witte van Liefje; donkerbruine van Pippa, lichtbruine met spikkels van Zusje, ronde beige van Jenny en - iets groter - van Keetje en Lotje. Het blijft een paaswonder dat ik zo elke producente kan herkennen.

Toch wordt de paasharmonie regelmatig verstoord. Want als ze dan toch in het hok leggen in plaats van in de tuin, dan ook állemaal in dezelfde hoek. Dat leidt tot fikse ruzies, bijvoorbeeld als Liefje aan het leggen is, Pippa, op de stok ernaast, haar met argusogen in de gaten houdt ('ben je nou nóg niet klaar?') en Jenny voor het hok heen en weer loopt te blèren alsof ze aan het bevallen is. Nu zal zo'n ei maar dwarszitten, maar heus: er is ruimte genoeg.

Lotjes en Keetjes eieren eet ik in dit paasbrunchgerecht, een eitje van een cent en erg lekker. Ik ontdekte dat Albert Heijn prima biologische chorizo heeft. En tomatensaus is een van de weinige dingen die ik weleens kant en klaar koop.

Ingrediënten

olijfolie voor invetten
80 g geraspte oude boerengeitenkaas
125 ml slagroom
(chili)peper en zout
350-400 g/ml tomatensaus met basilicum (bv. sugo basilico van Bio+)
1 flinke prei, in dunne ringen
8 verse biologische eieren
ca. 150 g (biologische) chorizo, in reepjes of stukjes
flinke hand rucola
extra: lage (ronde of rechthoekige) ovenschaal, 25x25 cm

Bereiding

Verwarm de oven voor op 180 °C. Vet de ovenschaal in. Roer de kaas door de slagroom, breng op smaak met een snuf (chili)peper. Schenk de tomatensaus gelijkmatig in de ovenschaal en verdeel de preiringetjes erover. Breek de eieren erboven, naast elkaar zodat alle dooiers zichtbaar zijn. Bestrooi de dooiers met wat zout. Schenk het roommengsel rond de dooiers en verdeel de chorizoreepjes erover.

Zet de ovenschaal in het midden van de oven en bak 25-30 minuten, tot de eieren grotendeels gestold zijn en de kaas gesmolten. De onderlaag blijft vloeibaar. Haal uit de oven, verdeel de rucola erover en serveer direct, met knapperig (stok)brood.

Reageren? volkskeuken@volkskrant.nl

De eierleveranciers. Beeld Loethe Olthuis
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden