Eerlijk

Het is zoals dat heet een sympathiek boekje, Fair Food, een culinaire wereldreis met Fair Trade (te koop in de Wereldwinkel en bij Fair Trade voor fl 4,95)....

En keurig per recept aangegeven wat fair te koop is.

De Fair Trade Organisatie probeert structurele armoedebestrijding in de Derde Wereld te bewerkstelligen, onder meer door eerlijke handel. Zo betaalt de organisatie 'faire prijzen' en geeft bijvoorbeeld voorschotten zodat ze niet uit geldgebrek in zee hoeven te gaan met tussenhandelaren. Ook zet de organisatie zich in voor betere arbeidsvoorwaarden, bijvoorbeeld voor werkneemsters in de textielindustrie en plukkers op koffieplantages.

De eerlijke ingrediënten uit de soufflé zijn: sinaasappelsap (uit Cuba), mosterd, zeezout en sinaasappelmarmelade.

Luchtige kikkererwtensoufflé met sinaasappelmosterdsaus, vegetarisch hoofdgerecht voor vier personen.

Laat 200 gram gedroogde kikkererwten 12 uur in ruim koud water weken en kook ze daarna in een half uur gaar in een pan met 1,5 liter water en 2 groentebouillonblokjes. Afgieten en 1,5 deciliter van het kookvocht apart houden. Laat de kikkererwten goed uitlekken. Of: gebruik 400 uitgelekte kikkererwten uit blik.

Breng in een plannetje 1 deciliter sinaasappelsap, 200 ml crème fraîche, 2 eetlepels mosterd, 3 eetlepels sinaasappelmarmelade en 4 draadjes saffraan aan de kook. Laat een minuut of vijf zachtjes koken en breng op smaak met zeezout en peper. Laten afkoelen en tot gebruik in de koelkast zetten.

Verwarm de oven voor op 175 graden. Vet een soufflévorm of ovenschaal goed in met boter en bestrooi met enige eetlepels paneermeel. Laat in een steelpannetje 60 gram boter smelten (niet bruin laten worden). Splits vier eieren. Klop de eiwitten goed stijf.

Pureer in een mengbeker tot een gladde massa: de kikker erwten, gesmolten boter, het achtergehouden kookvocht en een half bouillonblokje, zout, peper en 2 eetlepels koenjit (geelwortel). Voeg op het laatst 10 takjes peterselie toe en laat nog even meedraaien in de mengbeker. Schep de massa over in een kom.

Klop in een andere kom de eidooiers goed los met een achtste liter slagroom. Meng dit door de kikkererwtenpuree en schep dan de eiwitten erdoor. Schep alles in de vorm en bak de soufflé in het midden van de oven in 40 minuten gaar. De ovendeur tussentijds niet opendoen, want dan kan de soufflé inzakken!

Breng vlak voor het opdienen de saus al roerende weer aan de kook. Haal de soufflé uit de oven en garneer die nog met wat peterselie.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.