de gids oudejaarsavondrecepten

Eens iets anders eten tijdens Oud en Nieuw? Bak dit jaar ansjovisbollen of empanadas

Geen zin in oliebollen, maar wel op zoek naar een lekkere snack die helemaal bij de jaarwisseling past? We verzamelden de recepten van de beste (zoete én hartige) alternatieven voor de Hollandse oliebol: van pittige bollen met paprikavulling tot Chinese zoete dumplings.

Minder vet: appelbeignets met kaneelsuiker

Even geen zin in al het vette geweld tijdens de jaarwisseling? Yvette van Boven heeft met de appelbeignet dé friszure tegenhanger voor de vette hap. Die beignet is beter in balans dan de oliebol en is net zo makkelijk te maken. Belangrijke onderdelen: goudrenetappels (of elstars) en een eetlepel kaneelsuiker: hier vind je het recept.

Appelbeignets Beeld Yvette van Boven

Een woest culinair avontuur: pittige oliebollen met paprika

Zoet, zuur en vlammend: de oliebol met paprika is een openbaring volgens Volkskok Onno Kleyn. Uit de hand eten ging alleen niet en dus zat hij voor het eerst in zijn leven oliebollen te savoureren met mes en vork. Maar dan heb je ook wat: een oliebol met gember, twee stengels citroengras, chilivlokken en vier rode puntpaprika’s in reepjes. Lekker met bier in plaats van champagne.

Beeld Onno Kleyn

Een zoete dumpling met hartige vulling: Chinese oliebollen

Ham sui gok heten ze, de Chinese oliebollen. Ham sui gok is een zoete dumpling met een hartige vulling. Het deeg bestaat uit twee soorten meel: kleefrijstmeel en tang ming (tarwezetmeel), dat het deeg bij het frituren lekker krokant maakt. Het is in de Chinese toko te koop, maar met dit recept (knoflook, drie bamboescheutjes en winterwortel) maak je ze ook zelf.

Chinese oliebollen Beeld Pay-Uun Hiu

Oliebollenpannenkoeken, ze bestaan (en het is makkelijker dan je denkt)

Pannenkoeken maken met een oliebollenmix: dat kan. Hartig, zonder rozijnen en bijvoorbeeld met zalm en zure room of met geraspte kaas en uitgebakken spek. En met wat overgebleven kerstcranberry’s maak je er nog een chic, fris sausje bij ook.

Frisse appelbol met cranberrycompote en rozemarijn

Bladerdeeg, rozemarijn, cranberrycompote, sinterklaasamandelspijs én natuurlijk appels: voor de frisse appelbol moet je dit recept hebben. En je bakt ze niet in vet, maar in de oven.

Frisse appelbollen Beeld Loethe Olthuis

Een Argentijns alternatief: empanadas

Sylvia Witteman zei het jaren geleden al: gerechten die men bewaart voor speciale feestdagen deugen niet, anders zouden we ze toch het hele jaar door wel eten? Daarom maakt zij een alternatief voor de oliebol dat toch feestelijk aandoet: empanadas. Hier lees je hoe je ze maakt.

Laat je niet afschrikken door de ansjovisbol

Wil je je vrienden of familie eens écht verrassen dit jaar, maak dan ansjovisbollen. Laat twee blikjes ansjovis goed uitlekken en dep ze een beetje droog met keukenpapier. Snij de ansjovis in kleine stukjes en hak een half bosje dille fijn. Snij een half potje zongedroogde tomaatjes in kleine stukjes en groene olijven in dunne plakjes. De hoeveelheden zijn facultatief en hier lees je hoe je de ansjovisbol afrondt.

Gooi het vet niet weg, het is meer waard dan je denkt

Kieper het gebruikte frituurvet waarin je de bollen bakt niet in de gootsteen of het toilet, maar breng het naar een inzamelpunt. Het recyclen van frituurvet spaart riool en milieu. En passant spekt u ook nog de kas van een kinderboerderij of een sportkantine, omdat zij aan de ‘vetcollecte’ een zakcentje overhouden. Vier vliegen in een klap, de knapperige oliebollen meegeteld.

Lekkere ouderwetse appelbollen met honing en walnoten

Een recept voor lekkere ouderwetse appelbollen, gevuld met honing en walnoten. Vullen met het klassieke mengsel van suiker en kaneel kan natuurlijk ook.

Hartig én vegetarisch: paddestoelbeignets met een dragonsabayon

Je kunt het tempurabeslag voor deze oosterse paddestoelbeignets zelf maken, maarde feestdagen zijn al stressig genoeg en met kant-en-klare tempuramix lukt het altijd. De dragonsaus kun je wel makkelijk zelf maken, hier lees je hoe dat moet.

En vooruit, voor de gewone oliebollenliefhebber: zo maak je de perfecte naturelbol

Een lekkere oliebol maken is helemaal niet zo moeilijk, als je alles precies en netjes doet. Wie een goeie oliebol wil bakken moet het deeg lang kneden, anders wordt de structuur van de bol rubberachtig. Het beslag moet goed doorgeslagen zijn om minder vet op te nemen. De baktemperatuur moet 180 graden zijn en mag niet onder de 172 graden komen. Lees hier de rest van de tips.

Hoeveel oliebollen moet je eten om 1 kilo aan te komen?

In Nederland eten we oliebollen niet als dessert, maar uitsluitend rondom de jaarwisseling – anders zouden we misschien wel net zo rond worden als de oliebol zelf. Of valt dat wel mee? Hoeveel oliebollen moet je nu eigenlijk eten om één kilo aan te komen?

Echte ouderwetse oliebollen voor oudejaarsavond Beeld ANP
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden