LEZERSDILEMMAWat zou u doen?

 Een van mijn huisgenoten stinkt

Lezers vragen andere lezers om raad bij problemen en dilemma’s. Deze week: moeten we onze huisgenoot aanspreken op haar geur?

Ik woon in een hecht studentenhuis. Een van mijn huisgenoten ruikt helaas zeer onaangenaam. We hebben het gezellig en doen veel samen, maar wanneer je naast haar zit is de stank ontzettend aanwezig. Het is nu zo erg, dat we haar kamer eigenlijk niet meer willen binnenkomen en ons schamen als we gasten uitnodigen. Ik heb dit laatst met andere huisgenootjes besproken, maar we weten niet zo goed wat we met deze situatie aan moeten. Moeten we haar aanspreken op haar geur? Over andere (huiselijke) kwesties schiet ze vaak in de verdediging, dus we zijn bang dat dit verkeerd zal vallen. Ook willen we haar absoluut niet kwetsen. 

Vrouw (21), naam bij de redactie bekend

Direct vragen

Ik heb dit in een werksituatie meegemaakt met een externe werkkracht. Na drie ontmoetingen hebben we hem op de man af gevraagd wat er aan de hand was gezien zijn lichaamsgeur. Opgelucht vertelde hij, voor de zoveelste keer, zijn verhaal. Hij had een chronische ontsteking aan zijn huid, waarvan de persoonlijke overlast redelijk te beheersen was door zalven. Tegen de geuren had hij en de medische wetenschap weinig probate middelen. Gewoon met elkaar bespreken dus. 

Janwillem Springeling (69), Rotterdam

Bespreken is uiteindelijk beter

Direct duidelijk aanspreken maar ga ervan uit dat dit bij haar verkeerd valt en ze zich gekwetst zal voelen. Hoe dan ook zal de boodschap wel binnenkomen, des te langer je er mee wacht, des te moeilijker het wordt. Uiteindelijk zal ze waarschijnlijk blij zijn dat iemand het haar heeft gezegd. 

Ben Dechesne (65), Groningen

Zonder te kwetsen

Een onplezierige lichaamsgeur kan verschillende oorzaken hebben zoals verkeerde voeding of gebruik van bepaalde medicijnen. Daarom is het goed om het hier met haar over te hebben. Als je zelf zo onprettig zou ruiken, zou je het ook willen weten. Bespreek dit kort als vrouwen onder elkaar. Breng het vanuit jezelf zonder duidelijk te maken dat meerdere mensen het ook hebben gemerkt om haar niet te kwetsen. Zo kan ze zelf naar een oplossing zoeken. Er staan massa’s artikelen op internet om haar verder te helpen. 

Madelief van Leuven (18), Haarlem

Vraag haar waar de geur vandaan komt

Ik zou je huisgenoot voorzichtig zeggen dat je je een beetje zorgen maakt en vragen of ze misschien een medisch probleem heeft. Dit is niet eens een smoesje, er zijn allerlei (deels ernstige) kwalen die gepaard gaan met vreemde of onaangename geuren, waaronder lever- en nierproblemen, en bijvoorbeeld suikerziekte. Zelf zal ze dit niet ruiken. Dit maakt het voor iedereen, haar incluis, wat makkelijker om over het probleem te praten, ook als het niet medisch blijkt te zijn. 

Richard Rasker (55), Enschede

Luchtig onderwerp voor een groepsgesprek

Wij studenten staan erom bekend dat we op het gebied van hygiëne niet de beste zijn. Maar het is juist goed en leuk om dit gespreksonderwerp aan te snijden tijdens een huisavondje. Zo kunnen jullie uitwisselen hoe vaak jullie je kamer luchten, je bed verschonen en deo spuiten. Als blijkt dat de stinkende huisgenoot nalatig is in haar persoonlijke hygiëne, kan je uitleggen hoe jij het zou aanpakken. Zo leert ze hoe ze wat frisser kan ruiken zonder dat zij door de groep wordt geconfronteerd en ze in de verdediging schiet. 

David Weel (21), Utrecht

Misschien lucht het op

Ik had dit dilemma in een vorig leven als mede-eigenaar van een bedrijf weleens met personeel. Iedereen draaide er omheen, niemand dorst er iets van te zeggen. Ik nam dan de persoon in kwestie zo snel mogelijk apart en sprak hem of haar er heel vriendelijk, met wat humor, maar zeer duidelijk op aan. Dit leidde niet tot een ongemakkelijk gesprek. Eerder was de reactie verbaasd, wellicht opgelucht. 

Marco Westenbrink (51), Krommenie

Over twee weken: Ik wil een kind, mijn vriend absoluut niet

Mijn vriend en ik zijn nu twee jaar samen en hebben een fijne relatie. Ik heb altijd graag kinderen gewild en, mocht het lukken, zou ik dit ook niet willen missen. Mijn vriend denkt daar anders over, hij heeft nooit een kinderwens gehad en ziet een toekomst met kinderen niet voor zich. We zijn beiden 25 en in de laatste fase van onze studie, het duurt dus nog even voor ik aan kinderen zou willen beginnen. Wat moet ik met dit dilemma dat op moment nog niet relevant lijkt? 

Vrouw (25), naam bij de redactie bekend

Onze vraag is: wat zou u doen?
Mail uw antwoord (max. 110 woorden) voor maandag 11 mei 2020 naar: wzud@volkskrant.nl

Heeft u een dilemma en wilt u zelf advies van lezers? Mail dan uw probleem (max. 110 woorden) naar: wzud@volkskrant.nl. Vermeld altijd uw volledige naam, leeftijd en woonplaats. De redactie behoudt zich het recht voor bijdragen in te korten.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden