De Gids vegetarisch het nieuwe jaar in

Een reis rond de wereld in tien vegetarische recepten

Niemand die nog durft te beweren dat vegetarisch eten saai en eentonig is. Van Amerikaans soulfood en een Costa-Ricaanse bonenschotel tot Chinese gefrituurde (of vooruit, geroerbakte) balletjes en een vegetarische Turkse pizza: met deze vlees- en visloze recepten reis je de wereld rond vanachter je eigen fornuis. 

Cajun Pilaf, een vegetarische variant van het klassieke Louisiana soul food

De zuidelijke staten van Noord-Amerika zijn een smeltkroes met invloeden van de oorspronkelijke bewoners en Franse, Ierse, Schotse en Afrikaanse immigranten. Echt soulfood. De cajun pilaf is echter bijzonder geschikt voor een winterse avond, zeker in deze vegetarische variant.

Cajun pilaf Beeld Pay-Uun Hiu

Burrata met gezouten citroen en tomaatjes

Opeens was hij overal: burrata. Voor degenen die hem nog niet kennen, het is een kluit mozzarella met een zacht zuivelig, ‘boterig’, binnenste. La burrata is in de jaren vijftig in Apulië ontstaan doordat een verveelde mozzarellamaker restjes aan elkaar kneedde rond een beetje verse wrongel. Sinds een jaar of vijf is de burrata uitgevlogen over Europa. Ideaal voor koks die hun vegetarische repertoire willen verrijken met een andere textuur. Dit recept is met ham, maar die kan makkelijk vervangen worden door meer burrata.

Burrata met gezouten citroen Beeld Onno Kleyn

Vegetarische ku lo yuk

Het gaat steeds beter met de vleesvervangers. In restaurants, in supermarkten en ook in de grote Aziatische winkels liggen steeds meer vleesloze producten: kip, eend, inktvisballetjes, worstjes en zelfs varkensvleesballetjes van soja met zoetzure saus (merk Mong Lee Shang). Dat laatste roept meteen herinneringen op aan ku lo yuk, een golden oldie van de afhaalchinees. Het raffinement van ku lo yuk zit in het gefrituurde deegjasje om het vlees. De andere pijler van het gerecht is de zoetzure saus. Een overtuigd carnivoor gaat all the way, neemt varkensvlees en frituurt dat. Een vegetariër die ook geen nepvlees wil, kan stukjes fruit door een beslagje halen en frituren. Een pragmatische vegetariër denkt: leuk die vegavarkensvleesballetjes, laten we die eens proberen. En ach, dat frituren is ook een hoop gedoe, we maken een topsaus en roerbakken de balletjes gewoon.

Vega-biryani (Indiaas rijstgerecht) van ZsaZsa

Mme Zsazsa, ook wel bekend onder de naam Kim Leysen, schrijft een grappige blog in vet Vlaams over kinderen, groente en wat je met een naaimachine allemaal kan. Ze heeft ook het kookboek Honger! (WPG Uitgevers, €24,99) op haar naam staan, vol gezinsvriendelijke vegetarische gerechten. Een prima inspiratiebron voor iedereen die vlees (en zuivel) wil mijden.

Biryani Beeld Tallina van den Hoed

Vegetarische moussaka

Aubergines. Je houdt ervan of je haat ze. Er schijnt geen tussenweg te zijn. Raar eigenlijk, want je kunt aubergines nou niet betichten van een zeer uitgesproken smaak of een onhandelbare structuur. Tuurlijk, als je de aubergine in plakken snijdt en grilt, met een beetje zout en wat olijfolie erover, dan smaakt het onmiskenbaar naar aubergine. Maar in blokjes, meegestoofd in bijvoorbeeld ratatouille, proef je meer tomaat en kruiden dan aubergine. En in gerechten als melanzane parmiggiane of moussaka is aubergine niet meer dan een drager voor tomatensaus en gesmolten kaas.

Stoofpotje met gestoomde couscous

Echte gestoomde couscous vraagt wel wat werk. Ben je zo iemand die er gewoon een plens heet water overheen gooit en vervolgens wacht tot de korreltjes zacht zijn, overweeg dan toch het eens op deze manier te bereiden. Iets arbeidsintensiever, maar veel lekkerder. Dit recept is met kip, maar die kun je natuurlijk vervangen door kikkererwten.

Gestoomde couscous met groenten Beeld Tallina van den Hoed

Vegetarische Gallo Pinto

Een recept uit een week dat de Volkskeuken zuinig deed: lekkere recepten voor vijf euro of minder. En dan niet per persoon, maar per maaltijd. Werkt dat ook voor een gezin met hongerige pubers? Tuurlijk! Voor minder dan 5 euro maak je puberproof eten. Deze Costa-Ricaanse gallo pinto bijvoorbeeld. De specerijen heeft u in huis, toch?

Gallo pinto Beeld Tallina van den Hoed

Vegetarische Turkse pizza

De puberdochter van Volkskok Tallina van den Hoed vindt vlees eten eigenlijk niet kunnen: de vleesindustrie is zielig en naar, vlees eten is niet zo goed voor het milieu, ze vindt vegetariërs erg cool en als je geen vlees eet, hoef je ook geen vieze dingen als worst op je brood te eten. Maar ja, over een week gaat haar slotjesbeugel er eindelijk uit en de spareribs waar ze al twee jaar echt zin in heeft, zijn van alles, maar niet vegetarisch. Heel veel lekkere dingen zijn niet vegetarisch: biefstuk, kipkluifjes, en de Turkse pizza’s die ze zo graag eet. Aan dat laatste valt gelukkig wel wat te doen. 

Vegetarische Turkse pizza Beeld Tallina van den Hoed

Veganistische goulash

Na vlees- en visvrij eten is de volgende stap een geheel plantaardig menu. Dus geen kaas, geen eieren, geen roomboter en geen melk en ook alle koekjes, taartjes en puddinkjes waarin zuivel is verwerkt, kun je op je buik schrijven. Daar komt het woord uitdaging dus tevoorschijn, want met alles wat er niet op het ingrediëntenlijstje mag, moet het toch ‘sexy, healthy en happy’ blijven. Denk vooral niet dat veganisten anno nu nog sippe wortelknagers zijn. Een lekker stevig wintergerecht met Hongaarse roots is deze ‘smokey goulash’, die een ietwat rokerige smaak heeft dankzij een half kopje espresso.

Vega-enchilada’s met avocado en zure room

De tortilla is een platte koek van maïs of tarwe. Die van maïs heeft qua smaak de volstrekte voorkeur van Yvette van Boven. Ze ontdekte dat de Jumbo ze verkoopt op de afdeling ‘glutenvrij’, dus ze sloeg direct in. Een gevulde tortilla uit de hand heet een taco, een grote gevulde (tarwe)tortilla opgerold met een servet eromheen heet een burrito, eentje gevuld met gesmolten kaas is een quesedilla en gevulde, opgerolde tortilla’s uit de oven, overgoten met tomatensaus en kaas heten enchilada’s. Mexicaanse cannelloni, feitelijk. Met deze informatie in uw zak kunt u 2019 wel aan. Maak er wat moois van.

Vega-enchilada's Beeld Yvette van Boven
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.