De gids Weekendrecept

Een oermakkelijk Iers ontbijtje dat iedereen kan maken: warm gebakken scones

Kookboekenmaker, kok en illustrator Yvette van Boven maakt een seizoensrecept plus een recept voor de restjes.

Beeld Yvette van Boven

Bent u alle feestdagen goed doorgekomen? Ik bracht de mijne door in de glooiende Ierse heuvels, waar Kerstmis echt nog een enorm ding is en ik van oud en nieuw nauwelijks iets gemerkt heb, behalve in onze eigen tuin waar we met onze logees een enorm vreugdevuur ontstaken en er liederlijk bij innamen. Enfin, net toen ik dacht dat de katers tot het verleden behoorden leerde ik een oud Iers feest kennen: Nollaig na mBan [spreek uit: nollik na bahn] een betoverende Ierse naam voor ‘het kleine dameskerstfeest’, dat hier wordt gevierd op 6 januari: in Nederland Driekoningen.

Het is het traditionele einde van de kersttijd (in Ierland de 12e kerstdag geheten), de dag waarop de kerstboom en alle versieringen worden neergehaald.

Én het is de dag waarop de Ierse vrouwen na al het feestkoken van de afgelopen weken vrij krijgen van de huishoudelijke taken. De mannen moeten deze dag voor het huishouden zorgen, want de dames hebben een snipperdag en gaan met vriendinnen, buurvrouwen, tantes, moeders en zussen aan de zuup in de plaatselijke kroeg.

Nu valt de 6de op een maandag, dus ik roep voor ’t gemak de 5de – morgen dus – uit tot Nollaig na mBan: de dag waarop degene die nooit, of weinig in de keuken staat eens een lekker ontbijtje voor de feestkoker mag verzorgen. En dat doen we met een oermakkelijk Iers ontbijtje dat iedereen kan maken: warm gebakken scones. Maakt u iedereen blij mee, en zo niet dan snijdt u ze op voor een scone een butterpudding als dessert. Lief zijn voor uw naasten, dat lijkt me een goed begin van het nieuwe jaar: cheers!

Scones

voor 8 stuks

450 gram bloem, plus iets extra

3 theel. bakpoeder

50 gram poedersuiker

snuf zout

85 gram koude roomboter, in blokjes

2 eieren, geklopt

ca. 200 ml karnemelk

Verwarm de oven voor op 200 graden.

Zeef bloem, bakpoeder, poedersuiker en zout boven een kom, voeg de boter toe en wrijf fluks tot een kruimelig deeg.

Klop de eieren door de karnemelk, giet ¾ daarvan bij het bloemmengsel. Kneed zo snel mogelijk tot een zacht deeg. Voeg scheut voor scheut nog zoveel vloeistof toe als nodig is om een zacht, maar niet plakkend deeg te maken.

Druk het uit op een licht met bloem bestoven aanrecht tot een plak van 2-3 cm dik.

Steek met een uitsteekvorm of een glas de scones uit. Kneed de restjes van het deeg weer tot een plak van 2 cm en ga door tot al het deeg op is.

Bestrijk ze met een restje melk-eimengsel en zet ze iets uit elkaar op een ingevette bakplaat. Bak ze in ongeveer 15 minuten, afhankelijk van de grootte, goudbruin en gaar.

Serveer ze met jam, lichtgezouten roomboter of geklopte, ongezoete crème fraîche of slagroom.

Beeld Yvette van Boven
Beeld Yvette van Boven
Beeld Yvette van Boven

Scone and butter pudding met appel (en rum)

Voor 4-6

1 flinke (moes)appel bijv. goudrenet, geschild en geraspt

Optioneel: 6 eetl. rum (of ander drankrestje van de feestdagen)

4 overgebleven scones (ca. 300 gram)

ca. 75 gram roomboter

200 ml melk

200 ml room

1 theel. vanilleextract

80 gram suiker

3 eieren

en

poedersuiker

Verwarm de oven voor op 180 graden.

Snij de scones in 3 tot 4 schijfjes en besmeer ze royaal met roomboter. Leg ze dakpansgewijs in een beboterde ovenschaal. Verdeel de geraspte moesappel ertussen. Druppel er een restje drank over.

Verwarm de melk met de room en het vanille-extract in een steelpan tot net tegen de kook aan.

Klop de eieren en de suiker schuimig in een beslagkom en giet al kloppend de hete melk en room erbij. Giet dat mengsel over het scones in de ovenschaal. Laat even staan zodat het brood het mengsel wat kan opzuigen. Druk de scones een beetje onder als ze de neiging hebben wat te gaan drijven.

Zet de ovenschaal in een grotere ovenschaal of braadslede op het rooster in de oven en vul de grotere schaal met heet water tot halverwege de rand van de kleinere.

Bak de pudding in 20-25 minuten gaar en goudbruin en bestrooi hem voor het serveren met poedersuiker. Serveer ‘m warm! Zo, met ongezoete crème fraîche of met vanille-ijs.

Beeld Yvette van Boven
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden