Recept Zuiderzeesalade

Een lichtvoetige zomersalade van Zuiderzee-ingrediënten

Wat zullen we eens eten vanavond? Iedere dag in de Volkskrant een verrassend recept. Vandaag: Salade van Opperdoezers (lunchgerecht voor 4 personen)

Beeld Onno Kleyn

Vis, kool en aardappelen. Niet echt zomereten in mijn beleving, maar in die van de vissers rond de Zuiderzee vroeger wel. Ze hadden gewoon geen keus, want dat was wat ze konden betalen of, beter, zelf produceren. Ik was weer eens bij het Zuiderzeemuseum in Enkhuizen, dat dit seizoen helemaal in het teken staat van het culinaire. Dat betekent kroketten van gerookte haring en zoete wafels van aardappel op het menu van het restaurant (lekker!) en in het Binnenmuseum een net geopende expositie over dat trio van voedzaamheden, van het vissen en telen via de handel tot het oppeuzelen ervan, onder de titel ‘Aan tafel!’

Ik vond het een feest om al het historische materiaal, filmpjes, foto’s, voorwerpen en installaties aan elkaar geregen te zien tot een zinderend verhaal. Er lagen tevens recepten om mee te nemen, maar die waren me niet zomers genoeg van aard. Een schone taak om iets lichtvoetigers te bedenken. Waarom niet op basis van sprotjes, die ik in het Buitenmuseum zó uit de rookkast had geproefd? En de Opperdoezer aardappeltjes, ook uit West-Friesland, zijn er weer. Een salade wordt het, met de betrekkelijke nieuwkomer spitskool (kenden de vissers vroeger niet) en de luxe citroen. Die was voor 1932, toen de voltooiing van de Afsluitdijk de vissershistorie van richting deed veranderen, een dure frats. Wie authentieker wil, grijpt naar de azijnfles.

Zomersalade met Opperdoezers, kool en sprot

Lunchgerecht voor 4 personen

600 g Opperdoezers (of andere vastkokende aardappelen)

2 dikke eetlepels mayonaise

4 eetlepels water

1 citroen

150 g dun geschaafde of gesneden spitskool

3 lente-uitjes, kleingesneden

handje verse peterselie, liefst platte, gehakt

150 g gerookte-sprotfilet (maar makreel kan ook)

Kook de aardappelen ongeschild beetgaar in water zonder zout (zout gaat toch niet door de schil heen) in circa 17 minuten. Spoel ze kort koud en trek het velletje eraf. Snijd ze zo nodig in kleinere stukken en meng subiet met zout, mayo, water en een kneep citroensap. Laat verder afkoelen. Meng als ze echt hun warmte kwijt zijn met de kool, lente-ui en peterselie. Controleer weer op smaak – koude gerechten hebben meer nodig dan warme – en doe nog iets met zout en citroensap en gebruik wat water als het te compact blijkt. Waaghalzen raspen wat van de citroenschil voor een opgeruimd aroma. Snijd de sprotfilet in stukjes en meng die voorzichtig door de salade. Garneer met meer groen van lente-ui of peterselie.

Pay-Uun Hiu, Tallina van den Hoed, Marcus Huibers, Onno Kleyn, Loethe Olthuis, Marie Louise Schipper en Sake Slootweg doen beurtelings suggesties voor de dagelijkse dis.
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden