De Volkskeuken maisvenkelsoep

Een keer wat anders: gele maisvenkelsoep

Beeld Getty Images

De suggestie voor de dagelijkse dis van uw Volkskok. Vandaag: maisvenkelsoep, hoofdgerecht voor 2 personen.

‘Ja, we gaan een Volkskeukensoep kiezen!’ ‘Overleg’ is bij mijn vriendenkoor een van de favoriete bezigheden. Dat doen we het liefst in een ongestuurde kakofonie die op een voor buitenstaanders onbegrijpelijke wijze toch altijd in een harmonieus besluit eindigt. Omdat wij standaard repeteren volgens het principe NZZE (niet zingen zonder eten – en drinken, uiteraard) had ik gezegd dat ik deze keer wel een soepje zou koken.

Mijn signature soep is al jaren oranje soep, dus werd het tijd voor een ander kleurtje. Geel dan maar, iets met mais. Ik maakte versie 1 met kokosmelk en kerrie, en versie 2 met venkel, saffraan en dragon. Ik vond ze allebei geslaagd. Dus zette ik alle twee de pannen soep neer met de opdracht dat het koor maar moest beslissen welke in de krant mocht. Het enige wat ik erbij zei, was dat soep 1 een Aziatische toets had en soep 2 een mediterrane.

Na de proefronde (‘ik vind nu al soep 1 het lekkerst’, ‘nee, je moet ze allebei proeven’, ‘ik hou nou eenmaal van kokos’) stond het 4-4. ‘Ze zijn allebéí lekker’, vond het koor, bijna verontwaardigd. Nummer 1, met kokos, was warm, zacht, echt een comfort soup, een allemansvriend – ‘positief, hoor’. Nummer 2 was aparter, een beetje Frans, met een hint van pastis. Gelukkig had mezzosopraan G. nog niet gestemd. ‘Ik vind venkel gewoon lekker’, zei ze. Dus werd het soep 2. 

Maisvenkelsoep

maaltijdsoep voor 2 personen

Scheut (olijf)olie
1 theel. mosterdzaad
1 theel. venkelzaad
1 kleine ui, gesnipperd
½ -1 theel. saffraandraadjes
scheut witte wijn
1 venkelknol, in reepjes
2 kleine aardappelen, in stukjes
1 blikje mais (300 g)
500-700 ml groentebouillon
2 theel. mosterd
takje dragon
1 rode puntpaprika, in reepjes
scheutje ahornsiroop
beetje peterselie, fijngehakt

Verwarm in een pan met dikke bodem op middelhoog vuur olie, mosterdzaad en venkelzaad. Voeg de ui toe als het mosterdzaad gaat springen en laat enkele minuten fruiten. Verwarm de saffraan voor in een eetlepel warm water en giet die samen met de witte wijn in de pan. Roer de venkel, aardappelstukjes en de maïs erdoor, laat even meebakken. Voeg dan de bouillon toe en roer de mosterd erdoor. Laat aan de kook komen, leg de dragon erbij en laat ca. 30 minuten op zacht vuur pruttelen.

Bak ondertussen de paprikareepjes een minuut of 20 zachtjes in olie in een hapjespan of koekenpan. Doe er halverwege een scheutje ahornsiroop bij.

Haal het takje dragon uit de pan, pureer de soep, breng op smaak met zout en peper, roer de paprikareepjes erdoor. Schep de soep op en garneer met wat peterselieblad.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden