de GidsBedrijfscultuur

Een kantoordier tegen de stress: deze bedrijven zijn enthousiast

Met een glijbaan het kantoor binnenroetsjen, een yogales tijdens de lunchpauze. Bedrijven experimenteren volop met maatregelen die gelukkigere én productievere werknemers moeten opleveren. De Gids onderzoekt wat we daarvan kunnen leren. Deze keer: het kantoordier.

Kantoorhond Chapstick bij Pfizer.Beeld Simon Lenskens

Wie doen het? 

Hoeveel bedrijven een kantoordier hebben, is niet bekend. Maar vul je op LinkedIn ‘kantoorhond’ in, dan komen er op het moment van schrijven ruim 90 Nederlandse vacatures tevoorschijn waarin de zoekterm voorkomt. Zo staat er in een vacature van bananenbar Sunt dat je verplicht moet knuffelen met kantoorhond Emilio en ook bij Proefdiervrij is het van belang dat je kantoorhond Semsi zo nu en dan een ‘welverdiende aai over zijn bol’ geeft. De kantoorkat is minder populair: die term levert 16 resultaten op.

Volkskrant werken & carrière maand

Elke dag inspirerende, handige en mooie verhalen over nieuwe banen, slim vergaderen, geld verdienen en een draaglijk kantoorleven: volkskrant.nl/werken.

Waarom bieden bedrijven het aan? 

De afdeling consumentengezondheidszorg van het farmaceutische bedrijf Pfizer besloot een hond te nemen omdat die leidt tot ‘een verbeterde werksfeer en lager ziekteverzuim’. ‘Soms sturen we collega’s die onenigheid hebben even een rondje om met de hond’, zei werknemer Nancy Brouwer eerder tegen de Volkskrant. ‘Dan zeggen we: neem Chapstick maar even mee en als jullie terug zijn is de ruzie uitgepraat.’

Werkt het? 

Veel onderzoeken wijzen op een stressverminderende werking van dieren. Dit geldt ook in combinatie met de werkvloer. Daarnaast zou een kantoordier volgens een studie uit 2012 tot minder verzuim leiden, een hogere werkmoraal en meer productiviteit. Volgens Marie-José Enders, bijzonder hoogleraar antrozoölogie aan de Open Universiteit in Heerlen, ‘het kijken naar een hond verzet de gedachten en geeft het een prettig gevoel’.

In 1999 werd in de Verenigde Staten een speciale ‘neem-je-hond-mee-naar-kantoordag’ in het leven geroepen, die langzamerhand ook naar Nederland is overgewaaid. Vorig jaar richtte de Universiteit van Amsterdam in de Universiteitsbibliotheek zelfs een puppykamer in tijdens de tentamenweek, om zo de studiestress te verminderen. Dat idee ontstond nadat studenten was gevraagd naar hoe hun ideale bieb eruit zou zien.

De ervaringsdeskundigen? 

Bij farmaciebedrijf Pfizer waren ze enthousiast over kantoorhond Chapstick. ‘De band met collega’s voelt hechter’, zei werknemer Maarten Reijalt eerder tegen de Volkskrant. Monique Weijers, met wie Chapstick ’s avonds mee naar huis gaat, voegde daaraan toe: ‘Collega’s die wat afstandelijk lijken, worden met Chappie in de buurt opeens open en sociaal. Je gaat dan zelf ook anders met zo iemand om. Zo leer je die persoon beter kennen.’ Helaas hebben ze bij Pfizer alweer afscheid moeten nemen van Chappie. Weijers, die de hoofdverzorger was, heeft een andere baan heeft gevonden.

Bij SBO De Werf, een school voor speciaal basisonderwijs, hebben ze sinds kort drie konijnen, wat kippen en parkieten en ook daar zijn de reacties positief. Toen directeur Suzanne de Koning anderhalf jaar geleden werd aangesteld, zag ze een uitgeblust team. Dat moest anders. Met een teamcoach probeerde ze boven water te krijgen wat het personeel het liefste wilde. Een van die wensen was de komst van dieren. De leerkrachten draaien nog evenveel uren, maar de ervaren werkdruk daalde, geven leraren aan. ‘Leerkrachten worden niet per se gelukkig van meer handen in de klas’, zegt De Koning. ‘Ik heb het breder getrokken. Ik wilde niet naar de knelpunten kijken, maar naar wat ons plezier geeft.’

Gids-oordeel? 

Werkgevers en personeel lijken veelal positief, maar er zijn ook wat bezwaren te bedenken. Is het voor het dier zelf bijvoorbeeld leuk? En wat te doen met angstige of allergische collega’s?

Volgens Bonne Beerda, onderzoeker bij de leerstoel gedragsecologie aan de Wageningen Universiteit, kan ook het kantoordier profiteren van de aandacht op de werkvloer. ‘Goed contact met mensen heeft ook een positief effect op een hond’, zegt hij. ‘Wanneer honden en mensen met elkaar in contact komen en elkaar in de ogen kijken, stijgt bij allebei het niveau van het gelukshormoon oxytocine. Terwijl de bloeddruk en het niveau van het stresshormoon cortisol afnemen bij fysiek contact.’

Vanwege een allergische collega kozen ze bij het farmaceutische bedrijf Pfizer, voor een hypoallergene Portugese waterhond. Maar er bestaat nog wel wat discussie over de vraag of huisdieren echt hypoallergeen kunnen zijn. Dan zijn er nog de mensen die een hondenfobie hebben, volgens schatting zo’n 5 procent van de bevolking. 

Terwijl het kantoordier in vacatures wordt gebruikt als aanprijzing van een bedrijf, heeft het voor een substantieel deel van de bevolking dus ook een afschrikwekkende werking. Voor een robothuisdier kiezen, is dan een veiligere optie. Al is het in de robotogen van een Aibo natuurlijk lastiger verdrinken dan in de bruine kijkers van een labradoodlepuppy.

Hebben ze op jouw werk ook een bijzondere maatregel getroffen om het werkgeluk te vergroten? Mail naar: m.meester@volkskrant.nl

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden