Volkeuken Zomerse salade

Een heerlijke, zomerse salade met zeekraal, mozzarella en pijnboompitten

Maaltijdsalade met zeekraal en mozzarella. Beeld Tallina van den Hoed

Het is zomer en dus is het lang licht en dus willen kinderen niet naar bed, en ook niet uitslapen. Het maakt ze wat mopperig, maar als u ze lang genoeg bij een zwembad of strand laat rondhangen, heeft u er niet zo veel last van. Tot het etenstijd is en u meldt dat u niet weer gaat barbecueën, ook niet wéér pizza halen, of uit eten. En dat niemand zin heeft om lang achter het fornuis te sloven. Het wordt dus een maaltijdsalade. Op dat moment komt alle kindervermoeidheid eruit, wordt er met ogen gerold, gezucht, geklaagd over kindermishandeling en wat dies meer zij. Aan tafel vissen ze voorts alleen het lekkerste eruit en laten de sla en andere verantwoorde groenten voor wat ze zijn.

Vroeger zou ik hebben gemopperd dat ze alles moesten opeten, nu laat ik ze maar. Veel gezelliger om niet te mopperen. Bovendien kan ik dan hun zeekraal opeten, want die hadden ze niet gezien, zo tussen de sla. Dit lekkere zoute plantje groeit bij de zee en daardoor smaakt het naar vakantie.

Was en droog de sla en scheur de bladeren in kleine stukjes. Verdeel ze over een  grote schaal, of over vier borden. Snijd de komkommer in kwartjes, de tomaten in partjes en de radijsjes in plakjes en verdeel over de sla. Scheur de mozzarella in stukken en spreid erover uit. Snijd de ui in ringen en de knoflook in plakjes en bak ze in wat olijfolie even aan. Als de ui begint te kleuren mag de zeekraal erbij. Roerbak een paar minuten en verdeel over de salade. Rooster de pijnboompitten tot ze kleuren en strooi ze eroverheen. Strooi de sumak over het geheel. Klop een dressing van de olijfolie, het citroensap, de mosterd, de mayonaise en de peper en sprenkel die over de salade. Eet met brood. Of frietjes, als de kinderen echt niet willen ophouden met mopperen dat ze ‘altijd sla moeten eten’.

Maaltijdsalade met zeekraal en mozzarella (4 personen)

1 krop stevige smaakvolle sla, zoals romana

1/2 komkommer

300 g cocktailtomaten

1 bosje radijs

2 bollen mozzarella

1 ui

2 tenen knoflook

100 g zeekraal

40 g pijnboompitten

2 theel. sumak (toko of andere exotische winkel)

4 eetl. olijfolie

1 eetl. citroensap

1 theel. mayonaise

1 theel. mosterd

versgemalen peper

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.