de gidsdigitale hygiëne

Drie dingen waar een smartphone beter in is dan wijzelf

Er wordt de laatste tijd zo veel gesomberd over het internettijdperk, dat je bijna zou vergeten dat het ons leven in een aantal opzichten ook makkelijker heeft gemaakt. Er zijn nou eenmaal dingen waar een smartphone veel beter in is dan wijzelf. Zo haal je het beste uit je digitale gewoontes en laat je die apps weer vóór je werken.

Beeld Claudie de Cleen

Dingen onthouden en bewaren

Een van de belangrijkste lessen van productiviteitsgoeroe David Allen, bekend van de Getting Things Done-methode en de bestseller met dezelfde titel, is dat je brein een bijzonder slechte plek is om dingen in te bewaren. Wie kent niet het gevoel van een hoofd dat overloopt met allerlei dingen die nog ‘moeten’: een vakantie plannen, dat pakketje bij de buren ophalen, die lamme deurklink vastschroeven, de hypotheek oversluiten, wasmiddel kopen, je tante feliciteren – of is dat volgende week?

Allens aanpak draait dan ook om het leegmaken van je hoofd door al die losse eindjes te verzamelen, op te schrijven en te bewaren op een plek buiten dat lekke hoofd. Dat kan in een papieren notitieboekje, maar natuurlijk ook op dat apparaat waar je zo mee vergroeid bent dat je het eigenlijk altijd bij je hebt: je telefoon. Bijkomend voordeel van dit ‘brein buiten je brein’ is dat als het apparaat sneuvelt, de gegevens niet verloren zijn als die aan een account gekoppeld zijn.

Het bekendste digitale notitieboekje is Evernote. Tekst, beeld, geluid: alles kan hierin worden opgeslagen en in mapjes op onderwerp gesorteerd. Afbeeldingen worden in de app zelf opgeslagen, dus het is niet nodig om al die foto’s van wijnetiketten, visitekaartjes en recepten tussen de vakantiekiekjes in je filmrol te bewaren. De zoekfunctie vindt ook steekwoorden in beeld, zelfs in handgeschreven briefjes. 

Veelgebruikte alternatieven zijn Microsoft OneNote, Google Keep en Simplenote, en dan zijn er nog tal van takenlijstjes-apps, zoals Wunderlist, Google Tasks, Todoist, Tomorrow en Clear. Welke je gebruikt is een kwestie van persoonlijke voorkeur, vooral belangrijk is dat je alles zoveel mogelijk op één plek hebt staan en dat je daar regelmatig kijkt. Ook handig is de app Braintoss, een initiatief van oprichter van Email Handyman Richard Wolfe, waarmee je heel snel tekst, foto’s en spraaknotities naar jezelf kunt mailen. 

Heeft het zin om je gezondheid bij te houden in een app?

Stappentellers, slaapmeters en voedingapps. De enorme hoeveelheid metingen vergroot de betrouwbaarheid van wearables waarmee iedereen zelf zijn gezondheid in de gaten kan houden, maar er klinken ook kritische geluiden. Doen die meters wel wat ze beweren?

Je agenda beheren en attenter worden

Je eigen agenda beheren gaat nog net, maar de activiteiten van een heel gezin bijhouden vraagt toch echt om hogere planningskunde. Dan is een digitale agenda die met andere leden van het huishouden gedeeld kan worden een geschenk van de digitale goden. Ook hier is een bijkomend voordeel (en een hele geruststelling) dat het kwijtraken van je telefoon niet betekent dat al je afspraken weg zijn.

Op elke telefoon zit een standaard agenda, maar er zijn nog veel meer smaken: de agenda-apps van Google of Outlook zijn direct aan je mailadres gekoppeld, Fantastical 2 wordt geprezen om het aangename ontwerp, er bestaat een Tiny Calendar, Easy Calendar, Week Calendar en ga zo maar door. Met een app als Looping kun je groepen maken met een gedeelde agenda, bijvoorbeeld voor je gezin, sportteam of studiegroep. Kies er een die je prettig vindt en die gesynchroniseerd kan worden met de mensen die er agendatechnisch het meest toe doen. 

Behalve afspraken kun je ook andere gelegenheden noteren waar je op het juiste moment aan herinnerd wilt worden. Zo kun je heel attent je beste vriendin succes wensen met die belangrijke sollicitatie of je neefje feliciteren met de verjaardag van zijn konijn. Met de app Greetz stuur je, als je er nog een schepje bovenop wilt doen, nog snel een kaartje, een tros ballonnen of een taart met een foto van het jarige konijn.

Andere apps die agendabeheer makkelijker maken zijn natuurlijk de welbekende Datumprikker en Calendly, waarmee je anderen toegang geeft tot je agenda zodat ze zelf een geschikt moment kunnen uitkiezen. Scheelt weer een hoop heen-en-weer geapp, gemail en ge-sms.

Geen storende meldingen meer en altijd een lege inbox

De enorme hoeveelheid e-mails waar we dagelijks mee bestookt worden, zorgt bij veel mensen voor stress en onwelkome afleiding. Maar ermee stoppen? Dat is eigenlijk geen optie. Met deze tips krijg je die overstromende inbox weer onder controle.

Je schermtijd aan banden leggen

Wat technologie ook beter kan dan wijzelf, is ons gebruik van technologie inperken. Veel mensen vinden dat ze te veel tijd op hun telefoon doorbrengen, maar minderen is makkelijker gezegd dan gedaan. Gelukkig bestaan daar ook weer apps voor.

Zo is op de iPhone met de functie ‘schermtijd’ in instellingen te zien hoeveel tijd je precies op dat ding doorbrengt en op welke apps. Voor Android-toestellen is er QualityTime van Google. Op je pc kun je hetzelfde doen met browserextensies als Webtime Tracker (Chrome) en Mind the Time (Firefox).

Geschrokken van de resultaten? Met de vriendelijk ogende app SPACE kun je je smartphonegebruik aan banden leggen door doelen te stellen, je vooruitgang te volgen en zelfs met vrienden de competitie om de minste schermtijd aan te gaan. De app Forest speelt op je emoties door je een boompje te laten planten dat gedurende een bepaalde periode groeit, maar jammerlijk sterft als je voortijdig aan je telefoon zit.

Voor de échte verslaafden zijn er ook minder vrijblijvende opties: met een programma als Cold Turkey of de extensies Self Control en Stay Focusd (Chrome) en LeechBlock (Firefox) kun je websites waarop je te veel tijd verspilt voor een bepaalde periode laten blokkeren, zodat je je tijdens die saaie klus niet meer kunt laten afleiden door stijgende huizenprijzen op Funda.nl of Veertig Dingen Die Je Niet Wist Over Harry Potter op BuzzFeed. 

De browserapp Newsfeed Eradicator vervangt je sociale media-tijdlijnen door een motiverende quote. Op de smartphone kun je, als je na het verwijderen van de Facebook- en Instagramapps jezelf erop betrapt die sites toch te bezoeken via de browser, met hetzelfde doel de app Feedless installeren. Technologie om technologie aan banden te leggen: de nieuwe tijd, net wat u zegt.

OKTOBER OPRUIM CHALLENGE

Iedereen wil het, zelden lukt het: georganiseerd leven. De hele maand oktober gaat de Volkskrant je helpen orde op zaken te stellen. Of het nu gaat om het uitmesten van je koelkast of het slimmer organiseren van je mailbox. Ook de rommella en je financiën moeten eraan geloven.

In de online special vind je iedere dag inspirerende verhalen en tips van experts en ervaringsdeskundigen. Eveneens geven we dagelijks een minichallenge mee, van het opruimen van de sokkenmand tot het verwijderen van apps op je telefoon. In onze Facebookgroep kun je bovendien je ervaringen delen en tips lezen van andere deelnemers.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden