Recept Volkskeuken

Doperwtjes met citroendressing

Wat zullen we eens eten vanavond? Iedere dag in de Volkskrant een verrassend recept. Vandaag: doperwtjes met citroendressing, voorgerecht voor 4 personen.

Beeld Onno Kleyn

Geachte leden van het versedoperwtjesgenootschap, hartelijk welkom bij ons jaardiner. Tweede helft juni is erwtjestijd in Nederland. Al eerder rolden er Spaanse en Marokkaanse groene knikkers over toonbanken, maar dat telt niet. De kleinste, fijnste, zoetste baby-erwten komen uit Duitsland en Nederland en vind je nu – nu! – bij de fijnbesnaardere groentelui.

Ik haalde een dikke kilo pisum sativum om te zoenen. Voor de nieuwkomers bij onze inmiddels vijftien jaar oude traditie: die bereiden wij met sla en veel boter, à la française.

Heel simpel. Een zeer ruime kilo erwtjes doppen. Een gesneden ui en desgewenst een ons buikspek in dobbelsteentjes zacht fruiten in minstens 50 gram boter. Dan een slahart in de pan, plus de erwten, wat zout en uiteraard een theelepel suiker. Nee, niet zaniken. Takje tijm mag ook, vocht niet. Pan sluiten en laten smoren, 45 minuten of iets langer. Klaar!

Ingrediënten

- ½ kg verse doperwtjes in de peul (circa 200 g gedopt)

- 1 theelepel mayonaise

- 1 citroen

- Wat groen kruid naar keuze (ik nam Roomse kervel), fijngesneden

Ook dit keer zette mijn J. zich aan het doppen, maar na peul nummer drie riep ze: ‘Deze kun je rauw eten! Zo zoet!’ Waarop ik besloot aan het toch niet karige erwtjesrepertoire (er is meer dan à la française) een verse bijdrage toe te voegen. Vrijwel rauwe petits pois met een héél lichte citroendressing. En zo eten wij vandaag erwtjes vooraf én als hoofdgerecht. Waarschuwing: dit gerecht maak je niet met de kant-en-klaar gedopte stuiters van de supermarkt. Die zijn te grof en verdragen slechts gestoofd te worden.

Dop de erwten. Zet een kom koud water klaar. Breng een pan water aan de kook en plons daar de erwten in. Dek af en wacht tot het water weer aan de kook komt. Tel 10 seconden, kiep de erwten in een vergiet en daarna in het koude water. Laat even staan tot ze afgekoeld zijn, doe daarna weer in de vergiet en laat grondig uitlekken.

Boen de citroen onder de warme kraan (hoeft niet als hij biologisch is) en rasp heel dun wat schil bij de erwten. Meng er de mayonaise, een kneepje citroensap en zout door, plus het groene kruid. Er mag maar heel weinig dressing zijn. Check op smaak. Serveer met een reepje paté of een half hardgekookt ei.

Reageren? volkskeuken@volkskrant.nl

Pay-Uun Hiu, Tallina van den Hoed, Marcus Huibers, Onno Kleyn, Loethe Olthuis, Marie Louise Schipper en Sake Slootweg doen beurtelings suggesties voor de dagelijkse dis. Beeld Studio V
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.