Doen & Laten

Kastelengebied..

De meeste kastelen in het Loiregebied zijn gebouwd in de 16de of 17de eeuw als buitenverblijven van rijke edelen. De meeste liggen direct aan de Loire en haar zijrivieren: Cher, Indre en Vienne. Het gebied wordt ruwweg begrensd door Sully en Angers twee tot drie uur rijden vanuit Parijs. Langs de rivieren en in de omgeving van grote kastelen kan het tijdens de vakanties druk zijn. Het groene achterland, waar bosschages en landbouwgrond elkaar afwisselen, is veel rustiger. Dat is een geliefd fietsgebied.

Chambord

Een aantal kastelen behoort tot het mooiste historische erfgoed van Frankrijk. Vanuit het oosten gezien, begint de reeks hoogtepunten met Chambord, een architectonisch delirium van torens, trappen en vergezichten, gebouwd in opdracht van koning Frans I. Het dak, zo groot dat het een klein dorp , biedt uitzicht over een jachtdomein.

Cheverny

Strakker en evenwichtiger is Cheverny, gelegen in een weelderig park, met veel water en grote percelen bos, te bezoeken per fluisterbootje of dito trein. In een hoek van het park is een kennel voor jachthonden, een zeldzame kruising tussen foxterriërs en het lokale ras poitevin.

Chenonceau

Het meest romantische kasteel is Chenonceau, dat op bogen in de rivier de Cher staat. Het wordt ook wel het dameskasteel genoemd, omdat het vrijwel steeds in vrouwelijke handen was. Zoals de meeste kastelen is ook dit opgetrokken uit tufsteen, een bleke steensoort die met de tijd amper verkleurt.

Blois

De oude stad Blois heeft een werkkasteel in het centrum. Frans I en Catharina de Medici droegen bij aan de veelheid aan stijlen die hier wonderlijk harmoniëren. Beroemd is de open draaitrap met bordessen.

Ussé

In het kasteel van Ussé, met bijbehorend slaperig dorp, zou Charles Perrault zich tot het verhaal van Doornroosje hebben laten inspireren. Een van de torens is ingericht met scènes uit het sprookje. Het park heeft de klassieke mengvorm van siertuin, boomgaard en kruiden- en groentenvoorziening.

Azay-le-Rideau

Het kasteel van Azay-le-Rideau staat met de voeten in het water van de Indre. Dat geeft het renaissancistische bouwwerk een lichtheid die door de dikke muren wordt weersproken.

Villandry

De tuinen van Villandry vormen het meest bijzondere park van de streek. De torenkamers bieden uitzicht op het water, de paden en de strak geordende vegetatie. Villandry is als veel kastelen in privéhanden. Een wandeling door de kamers is een reis door de tijd, beginnend in de 16de eeuw en eindigend met het 20ste-eeuwse leven van de familie Carvallo.

Langeais

Langeais kan bogen op de oudste versterkte toren van Frankrijk. Het bouwsel uit de 10de eeuw staat aan de Loire in het park van het château van Langeais, dat uit de 15de eeuw dateert.

Amboise

Bij Amboise ligt het park van de mini-kastelen, het Madurodam van de Loire.

Drinken

De Loire is een streek van het goede eten en drinken. Loirewijnen zijn vaak goed en niet duur. Chinon, Saumur, Cheverny en Vouvray behoren tot de centra. De streek telt honderden caves.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden