De gids Alcoholvrij

Dit zijn de lekkerste nolo-drankjes

Mocht u het memo gemist hebben: het is de zomer van de nolo-drankjes: drankjes met geen (no) of weinig (lo) alcohol. Al dat non-alcoholische moet je vooral met een korrel zout (of een borrel) nemen. Maar nu we overal reclames zien voor kant-en-klare cocktails zonder alcohol, zijn we toch benieuwd.

Fïnley Mojito (Zilver)

Je schrijft Fïnley met een trema op de i. Het is een typografische verwijzing naar de bubbeltjes in hun drankjes en dat kunnen we waarderen. De mojito zonder alcohol smaakt ook echt als een mojito zonder alcohol, op precies de goede manier. ‘Geen napalm aan zuur en zoet’, is de aangename eerste indruk (kant-en-klare-drankjes willen nog weleens zwaar op de chemische hand zijn). Een van de testers heeft van een Cubaanse vriendin gehoord dat mojito’s niet te veel naar limoen en wel goed naar munt moeten smaken. En guess what: subtiel limoentje, natuurlijk muntje en niet te zoet: een uitstekende, doordrinkbare, mocktail.

Fïnley Mojito

Royal Club Tonic with a hint of Cucumber (Brons)

De komkommer is een graag geziene accessoire in menige gin-tonic. Dus, dacht Royal Club, waarom niet de gin overboord gooien en de traditionele tonic voorzien van een klein komkommertje? De smaak is prima, de komkommer proeft als een vrij natuurlijke toevoeging aan de tonic, maar dat kan ook komen doordat we te veel gin-tonics met komkommer hebben gedronken. Helemaal niet zo chemisch, maar door de behoorlijk wrange smaak ‘geen enkele doordrinkpotentie’.

Royal Club Tonic with a hint of Cucumber

Fïnley Spritz

Ah, een alcoholvrije versie van de Aperol Spritz. Dat getuigt van moed. Helaas gaat het al meteen mis bij de kleur. Het drankje ziet eruit als een ‘Aperol Spritz waar iemand in gepist heeft. Iemand. Ik zelf zou dat nooit doen.’ Er zit een behoorlijk chemische mandarijnensmaak aan het drankje. ‘Alsof je uitgekauwde bitterkoekjes drinkt.’ De Spritz van Finley valt een beetje tussen Fanta en Crodino in, waardoor het eigenlijk net niets is.

Fïnley Spritz

Amé Gra­pe-apri­cot

De druif-abrikoos-variant van Amé moet een uitstekend wijnalternatief zijn, maar is dat niet. Het gaat al mis met de geur, een wierookbom uit de jaren zeventig meets toiletblok. De smaak is wat subtieler. Er lijkt zelfs een hintje vlierbloesem in te zitten, maar dat blijkt gewoon de abrikoos te zijn. Hoe dan ook: veel te zoet om een serieuze wijnvervanger te zijn. Weg-Amé.

Amé Gra­pe-apri­cot

Fentimans Rose Lemonade (Goud)

Gemaakt met Bulgaarse rozenolie en ‘botanisch gebrouwen’, dus dan weet je het wel. Bette Midler in drankvorm. De kleur, neonroze, is in elk geval vrolijk. En de smaak, die is eigenlijk erg goed. ‘Het zijn een paar rare smaken bij elkaar, maar toch erg lekker.’ Rozenwater wordt veel gebruikt in de Arabische keuken, maar in grote hoeveelheden achterover slaan kwam er nooit van. Daar gaat deze Fentimans (een naam met hoog corpsbalgehalte: ‘Hoe is het Fentimans ouwe baas?’) als het aan ons ligt verandering in brengen.

Fentimans Rose Lemonade
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.