Dit zijn de beste geldtips voor nieuwe studenten (en hun ouders)

Voor het eerst komt de gemiddelde huurprijs van een studentenkamer boven de 400 euro per maand uitHoe regel je als student je financiën het best? Vier kenners geven tips. Over hoe om te gaan met een studielening, aanvullende beurs of giften van ouders. 'Leen minder in een maand dat je veel kunt bijverdienen.'

De universiteitsbibliotheek van de TU Delft. Beeld Harry Cock / de Volkskrant

Iedere student kan vanaf september 870,46 euro per maand lenen voor zijn of haar universitaire of hbo-studie. Het geleende bedrag moet worden terugbetaald in 35 jaar. De lening is altijd vriendelijk geprijsd. De rente is de komende vier jaar 0 (nul) procent, maar dit kan periodiek worden aangepast. Naast de gewone studielening is het mogelijk krediet te krijgen voor het betalen van het collegegeld (2006 euro) van maximaal 167,17 euro per maand. Ook dat is een lening.

Wie extra financiële ondersteuning nodig heeft, kan een aanvullende beurs aanvragen van maximaal 391,00 euro per maand. Of je die beurs krijgt, hangt af van de hoogte van het inkomen van je ouders. Ook studerende broers of zussen kunnen hierbij een rol spelen. De aanvullende beurs is een gift, maar kent wel de voorwaarde dat je afstudeert. Verlaat je hogeschool of universiteit zonder diploma, dan moet je de aanvullende beurs grotendeels terugbetalen.

Iedere student kan een 'studentenreisproduct' aanvragen, zeg maar een ov-jaarkaart, die recht geeft op gratis gebruik van het openbaar vervoer. Ook die kaart is een cadeau van de overheid. Maar eveneens geldt: niet afstuderen binnen tien jaar betekent terugbetalen. Die schuld kan, met een maandelijks bedrag van circa 90 euro, oplopen tot duizenden euro's.

De studiefinanciering kent dus allerlei kansen, maar ook valkuilen en gevaren. Vier kenners geven advies voor verstandig lenen.

Lees verder onder de afbeelding.

Jan Sinninge, woordvoerder Interstedelijk Studenten Overleg (ISO)

'Lenen is een prima optie als je de financiering van je studie niet voor elkaar krijgt. Niet iedereen heeft rijke ouders, dus een studielening is echt geen schande. Bovendien is de rente nu nihil en zijn de leenmogelijkheden vrij ruim. Maar kijk uit dat je niet rücksichtlos aan het lenen slaat. Je moet het immers wel terugbetalen.

'Leren omgaan met geld is een uitdaging, maar ook onderdeel van je student-zijn. Maak aan het begin van je studie een begroting van de kosten voor het komende jaar, van collegegeld en boeken tot levensonderhoud. Leen bewust.

'Je mag onbeperkt naast je studiefinanciering bijverdienen, maar het is de vraag of bijbaantjes altijd zo verstandig zijn. Prima als je het weet te combineren met je studie. Maar als je langer studeert omdat je veel werkt, is dat meestal niet verstandig. Studeren is en blijft nu eenmaal duur.

'Overigens heb je doorgaans recht op zorg- en huurtoeslag. Vraag die meteen aan. Vraag ook altijd meteen een aanvullende beurs aan. Dat brengt veel papierwerk met zich mee. Ook als je ouders nu te veel verdienen, kun je later misschien toch in aanmerking komen voor een aanvullende beurs. Bijvoorbeeld als er nog andere kinderen gaan studeren.'

Budgettips voor de student:

-Om een goed overzicht te houden van je uitgaven pin je een vast bedrag per week. Is het geld op, dan weet je dat je even op de kleintjes moet letten.

-Woon je in een studentenhuis dan kan het een hoop schelen om samen te koken en dus de kosten te delen. Zo kun je ook handig gebruik maken van grote voordeelverpakkingen. Nog beter: kook een grote pan, bijvoorbeeld met pastasaus, en vries het in.

-De kosten van die gemeenschappelijke etentjes noteer je in de ‘Wie Betaalt Wat’-app.

-Om te weten waar je goedkoop boodschappen kunt scoren, download je de Reclamefolder-app.

-Groente en fruit zijn minder prijzig op de markt dan in de supermarkt.

-Koop je studieboeken tweedehands via sites als Marktplaats en Bol.com. Het kan ook lonen om op de Facebookgroep van jouw opleiding te kijken of daar boeken worden aangeboden.

Gerard Acda, financieel planner

'Een studielening lijkt aangenaam, maar heeft grote invloed op het latere leven. Bijvoorbeeld als je een huis gaat kopen. Een uitstaande lening, ook een studielening, beperkt je leencapaciteit bij de aankoop van een eerste woning. En juist starters op de woningmarkt hebben het op dit moment moeilijk.

'Afstuderen zonder schuld - of met zo min mogelijk schuld - is sowieso verstandig. Is het niet mogelijk om je eigen geld te verdienen of heb je geen ouders die je kunnen of willen ondersteunen, probeer het leenbedrag dan zo veel mogelijk te beperken. Door bijbaantjes, door zuinig te zijn met huisvesting - blijf bijvoorbeeld bij je ouders wonen - of door een beperkte gift van je ouders.

'De ouder die zijn studerende kind wil ondersteunen, kan ook overwegen een huis te kopen. Koop een appartement met drie kamers en zoek er twee huisgenoten bij die huur betalen. Financier de aankoop met liggende gelden of een lening en je kind woont gratis.'

Barbara van der Est, geldexpert bij de Consumentenbond:

'Als ouders of grootouders je financieel kunnen bijstaan tijdens je studie, is dat natuurlijk fijn. Maar zij zouden het geld ook kunnen bewaren voor hulp bij de aankoop van een eerste woning. Het kopen van een eerste huis is voor veel mensen een stuk lastiger geworden.

'Voorheen waren alle kosten voor de aankoop van een huis mee te financieren in de hypotheek. Nu kun je nog maar 101 procent van de woningwaarde lenen. En dat wordt de komende jaren nog minder. Bovendien is de rente op een hypotheek altijd hoger dan de rente op een studielening. Dus als je kunt kiezen: stel die schenking voor je studie uit voor de aankoop van een woning.'

Tea Jonkman, woordvoerder van DUO, de instantie die de studiefinanciering regelt

'Een goede mogelijkheid om bewust om te gaan met je studielening is het aanpassen van je leenbedrag per maand. Leen bijvoorbeeld een basisbedrag en varieer per maand wat je daar bovenop leent. Dat kun je maandelijks aanpassen, zelfs tot heel kort voor de datum van de maandelijkse overboeking. Leen bijvoorbeeld méér in een maand dat je veel tentamens hebt en minder in een periode dat je veel kunt bijverdienen.

'Iedere student kan zijn studiefinanciering zelfstandig regelen. Wil je je ouders betrekken bij je financiële beheer, bijvoorbeeld om de vinger een beetje op de knip te houden, dan hebben zij twee volmachten nodig, een voor je DigiD en een voor MijnDUO. De rekening van ontvangst moet wel op naam van de lener staan. Natuurlijk kun je je ouders ook voor die rekening een volmacht geven, bijvoorbeeld om bedragen over te maken naar een rekening voor dagelijkse betalingen.

'Overigens is het belangrijk om zo snel mogelijk je DigiD aan te vragen. Die heb je nodig voor al je communicatie met de overheid - en dus ook DUO. Vraag je studiefinanciering ook op tijd aan, zo'n drie maanden van tevoren. Dus doe dat gewoon meteen na je examenuitslag.'

Geldvraag: Is het verstandig om via de studiefinanciering te sparen?

'Met onze kinderen hebben wij een discussie over maximaal lenen bij de studiebank Duo. Het is gunstig om te sparen via een renteloze lening, maar wat als de rente ineens omhoog gaat?' Lees hier het antwoord van Reinout van der Heijden. 'Normaliter is lenen om te sparen dom. Bij de studiefinanciering ligt dat toch anders. De 'stufi' is deels een subsidie. Daar moet je natuurlijk wel optimaal gebruik van maken.'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 de Persgroep Nederland B.V. - alle rechten voorbehouden