Dit doe je met de állerlaatste asperges en rabarber

Na Sint Jan op 24 juni worden er geen asperges en rabarber meer geoogst. Door de stand van de aardbol ten opzichte van de zon wisselen onze seizoenen af en na 21 juni keert het noordelijk halfrond zich verder van de zon af, dit noemen we de zomerwende (de winterwende is op 21 december). Dit heeft invloed op de natuur. Na de zomerwende gaan veel planten bloemen vormen, krijgen ze meer scheuten of schieten ze door.

Rabarber- en aspergeplanten worden daarna daarom niet meer geoogst. Zo kunnen ze in alle rust nieuwe scheuten aanmaken en daarmee nieuwe energie opdoen voor het volgende jaar. Bovendien maakt rabarber dichter naar 21 juni toe meer oxaalzuur aan, waardoor hij minder lekker wordt. Deze dagen liggen de verse rabarber en de asperges dus voor het laatst in de schappen. Je moet weer lang op nieuwe oogst wachten, dus doe je voordeel met deze tien asperge- en rabarberrecepten. 

Asperges

Allereerst, hoe schil je asperges? Volkskok Marcus Huibers over zijn 'superieure schiltechniek': Men zet de asperge rechtop, de paarse kop priemend in de lucht, waarbij men laatstgenoemde vanaf de bovenkant voorzichtig tussen de vingers houdt. Ziet u het voor zich? Vervolgens schilt men de knoeperd in lange halen, van boven naar beneden, teder doch vastberaden. Toegegeven, daar krijg ik ook wel eens onzedige gedachten bij, maar die verdwijnen vanzelf als je maar hard genoeg doorschilt. Kontje eraf, en klaar is Klara.

Ovenasperges met cashewroom & pangrattato.Zonder dat u het doorheeft, eet je zomaar een notenroomsaus die kan wedijveren met eentje die is gemaakt met crème fraîche. Cashew-noten maken het zelfs aantrekkelijk: die zachte, nootachtige smaak is voor asperges een welkome vriend en maakt dit gerecht tot een complete dis waar we de borden bij aflikten.

Of probeer een Aziatische variant geïnspireerd door de Sichuan-keuken: een roerbakschotel met schijfjes bamboe, waterkastanjes en asperges.

Bereid de asperges met zijn gebruikelijke kompanen, maar toch net even anders. Je kunt het ook de ontbijtvariant noemen, met roerei, spekkruim en kappertjes.

Deze combinaties zijn al zo oud als de wereld: asperges met zalm, en zalm met avocado. Maar, wél lekker. Vooral met stralend weer. Gewoon doen dus, die aspergesalade met avocado en gerookte zalm.

Voor dat heerlijke bourgeoisgevoel van zondagse maaltijden: asperges met dragon-roomsaus met ei.

Rabarber

De taartjes van Meike van Petit Gateau, een bakkerij in Amsterdam, zijn hartverscheurend lekker, oogverblindend mooi en vooral niet tuttig. Hier het recept van Meike Schaling en een beetje van Yvette van Boven voor een 'niet zo tuttige rabarbergateau'.

Pay-Uun Hiu was niet zo’n rabarberfan, maar sinds ze een keer met een berg stengels direct van het land is vertrokken en die samen met aardbeien tot een compote heb verwerkt, roept het voorjaar luid en duidelijk: ‘Rabarber!’. Ze maakte er deze een friszoete rabarbercrumble met mandarijn van.

Je kunt een rabarbertaart maken met een geprefabriceerde bodem, maar met een eigen deeg is deze veganistische rabarberaardbeientaart nog veel lekkerder.

Rabarber wordt vaak gebruikt in desserts, maar je kunt er ook een salade van maken, zoals deze rabarber-bietensalade uit de oven. Lekker, met feta en dragon.

De wederhelft van Volkskok Loethe Olthuis is een rabarberhater. Maar dit briljante toetje lust-ie vast wél: Rabarber-aardbeibavarois met mangosaus

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.