Deze twee lodges in Canada redden grizzlyberen van trofeejagers

Protesten konden de trofeejacht op grizzlyberen niet stoppen, dus bedachten twee luxe lodges in de Canadese wildernis een vreedzaam alternatief plan.

Het Nimmo Bay wildernisresort. Foto Jeremy Koreski

Dichtgevroren meren smelten open en de bossen worden weer groen. Het is lente in Canada en beren ontwaken uit hun winterslaap. Dat brengt ook de jagers in Brits-Columbia weer op de been. De provincie raakte dit jaar in opspraak vanwege de omstreden trofeejacht op grizzlyberen die nog is toegestaan: dierenactivisten willen dat de grizzlyjacht plaatsmaakt voor een diervriendelijke vorm van toerisme.

(Tekst gaat door onder foto)

Grizzlyberen in het Great Bear Forest. Foto Jeremy Koreski

De protesten kregen geen gehoor en na een loting voor de felbegeerde vergunningen werd het jachtseizoen op 1 april weer geopend. Twee luxe lodges, midden in de Canadese wildernis, besloten daarop zelf in actie te komen te komen voor de beren. Zij geven grizzlyjagers de kans hun vergunning in te leveren in ruil voor een volledig verzorgd meerdaags verblijf ter waarde van duizenden euro's. Het project 'Bullets for Binos' (binos is een afkorting voor binoculars) moet jagers stimuleren hun geweer te verruilen voor een verrekijker.

Verrekijkers in plaats van geweren

Gastcoördinator Brianne Sloan van het wildernisresort Nimmo Bay: 'Wij bieden de jagers de mogelijkheid om hun grizzlyjachtlicentie permanent in te wisselen voor een driedaags verblijf voor twee in ons resort.' Jagers krijgen een all-inclusive Wilderness and Wildlife Adventure-pakket. Drie dagen beren spotten, wandelen, kajakken, paddleboarden en op zoek naar orka's in de wildernis van het toepasselijk genaamde Great Bear Rainforest, waar - naast grizzlyberen - zwarte, bruine en zelfs zeldzame witte beren leven. 'De waarde van deze reis bedraagt ruim 11 duizend Canadese dollar, terwijl de beperkte jachtvergunningen ongeveer 6 dollar kosten,' bevestigt Sloan.

Het Nimmo Bay wildernisresort. Foto Jeremy Koreski

Ook zusterhotel Tweedsmuir Park Lodge, gelegen in de Bella Coola-vallei van het Great Bear Forest, doet mee aan bij het 'Bullets for Binos'-programma. 'We zijn altijd tegen trofeejagen geweest, dus hebben geen moment getwijfeld,' aldus verkoopdirecteur Tim Wilkinson. 'We willen mensen die beren ombrengen laten zien dat het ook anders kan.' Al wandelend, kajakkend of vliegend nemen ze de voormalige jagers mee door het ruige gebied, waar tevens poema's, zwartstaartherten en wolven leven. De jagers dienen, naast het inleveren van hun huidige vergunning, een verklaring te tekenen waarin ze instemmen nooit meer beren te zullen jagen in de toekomst.

Economische keuze

Het niet willen afschaffen van de trofeejacht lijkt vooralsnog voornamelijk een economische keuze. Volgens de jachtvereniging B.C. Guide Outfitters Association brengt trofeejagen Brits-Columbia jaarlijks 120 miljoen Canadese dollar op, terwijl de diervriendelijke versie - het berenspotten - slechts 13 miljoen in het laatje brengt. Toch dient hier volgens de Commercial Bear Viewing Association (CBVA), die zich inzet voor bescherming van de diersoort, een kanttekening bij gemaakt te worden. De indirecte opbrengsten, zoals hotelovernachtingen, autohuur en restaurantuitgaven, zijn daar namelijk niet bijgerekend.

De organisatie hoopt dat duurzaam berentoerisme in Canada zal toenemen, waardoor het uiteindelijk ook economisch steeds minder interessant wordt om de dieren af te schieten.

Zelf op zoek naar beren in Brits-Columbia? Kies voor lodges of tourorganisaties die zijn aangesloten bij de CBVA. Deze zijn hier te vinden.

Een grizzlybeer nabij een van de wildernisresorts. Foto Jeremy Koreski
Meer over